Horvat: S organiziranom obnovom u Zagrebu počinjemo u lipnju

Autor: N.D. Objavljeno: 22.03.2021. 🕜 09:21 Lokacija: Zagreb

Spora administrativna priprema odluka o obnovi potresom pogođenih zgrada i kuća

Ministar prostornoga uređenja i graditeljstva Darko Horvat rekao je u nedjelju, uoči godišnjice od potresa u Zagrebu, kako proces obnove grada nije zapeo, ide korak po korak, i plan je da u šestom mjesecu konačno vidimo gradilište na prostoru Zagreba te da započne organizirana obnova. 

Prema podacima kojima raspolaže Fond za obnovu, u Zagrebu ima 6719 zgrada koje su neupotrebljive ili privremeno neupotrebljive od toga je 12,5% zahtjeva, u Zagrebačkoj županiji ima 620 takvih zgrada i došlo je 35% zahtjeva za njih, a u Sisačko-moslavačkoj županiji je 40% zahtjeva za 10.870 zgrada. Horvat je rekao da je potpisano 88 odluka o obnovi, ali ni jedna nije stigla do Fonda. Građani su iznimno razočarani činjenicom da ni nakon godinu dana nema početka šire obnove, za što krive Vladu i administraciju bivšeg gradonačelnika Bandića.

"Nigdje zapelo nije. Proces je složen, proces se zbiva i događa, korak po korak. Tu smo pred izdavanjem toliko željenih i potrebitih odluka, napravljeni su svi alati temeljem kojih procesi o kojima pričaju stanovnici grada Zagreba danas više nisu ni složeni ni komplicirani", rekao je Horvat gostujući u Dnevniku Nove TV. Dodaje kako su zgrade spremljene za rušenje ili obnovu. "Gradilište na prostoru grada Zagreba imat ćemo u šestom mjesecu", najavio je. 

Probijeni rok

Kaže da ako se taj rok i probije, ako sustav javne nabave i žalbeni postupci budu toliko komplicirani i zamršeni, možda im se taj mjesec i prolongira. 


Na pitanje koliko je rješenja o obnovi stiglo u Fond Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije kaže da od građana dosad nije zaprimljena niti jedna odluka. "Možda su te odluke napisane, ali nisu urudžbirane u Fond, ja ih nisam zaprimio. Do petka takvih odluka u fondu nema, ja ih nisam zaprimio. Kada dođu mi ćemo postupati po njima. Svakodnevno smo u kontaktu, međutim u ovom trenu nisu još zaprimljene”, rekao je za N1. 

Kod rješenja o obnovi prvi korak je izrada elaborata stanja konstrukcije koji će potvrditi u kakvom je stanju zgrada i za kakvu razinu obnove ona treba biti projektirana u sljedećem koraku. Nakon što se napravi elaborat, što će trajati otprilike 4 do 6 tjedana zavisno o veličini i kompleksnosti oštećenja konstrukcije. Nakon toga se pristupa izradi projekta obnove, a nakon što se napravi projekt obnove i troškovnici ići će se u javno nadmetanje”, objašnjava Vanđelić u emisiji Točka na tjedan N1. Fond je do sada isplatio 342 novčane naknade po rješenjima resornog ministarstva, a uskoro će se stambeno zbrinuti 711 obitelji.

Prvo uklanjanje


Prvi radovi na terenu, ako se radi o odlukama ministarstva o uklanjanju, ići će bitno brže, pogotovo za zgrade do 2000 m2. Takve odluke bi za 15-ak do 20 dana mogle biti pretočene u radove na terenu. 

Ministar Horvat je je rekao da su tijekom nekoliko proteklih tjedana uspjeli s gotovo svim dionicima, ne samo građevinskog sektora u segmentu građevinske operative koja to može izvoditi već i s proizvođačima građevinskog materijala, napraviti "snimku stanja".

TAGOVI