Pomoć u plinofikaciji Breze

Autor: B.O. Objavljeno: 29.12.2021. 🕜 11:19 Lokacija: Breza (Bosna i Hercegovina)

U BiH se odveć nervozno shvatila energetska tranzicija, smatra Fadil Novalić

U Bosni i Hercegovini se odveć nervozno shvatila energetska tranzicija i odmak od fosilnih goriva, s obzirom na to da će Europska unija koristiti ugljen do 2050. godine, što je dugi rok, smatra premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji je ovaj tjedan posjetio bosanskohercegovačko mjesto i općinu Breza, održavši sastanak s načelnikom te općine Vedadom Jusićem

Trenutačno ne možemo i nećemo bez ugljena i već sam izjavio medijima kako visoke europske cijene mi ne bismo mogli plaćati, istaknuo je Novalić, dodavši da BiH ne želi izgubiti energetsku neovisnost. K tomu, naglasio je da će Vlada FBiH pomoći u projektu plinofikacije Breze i restrukturiranja rudnika ugljena, najavivši podršku industrijskim zonama kako bi ta lokalna zajednica napravila kvalitetan korak naprijed. 

Načelnik Jusić je pak rekao kako je za tu općinu prioritet rješavanje problema daljinskog grijanja koje sada ne radi te da je dugoročno rješenje u plinofikaciji. On je naglasio kako Breza ovisi o rudniku ugljena koji zapošljava više od trećine radno sposobnog stanovništva, što bi kroz restrukturiranje trebalo biti smanjeno, izvijestila je Vlada FBiH.

TAGOVI