Srbija preuzima tvrtke u Republici Srpskoj u područjima koje su od strateškoj značaja, a to su energija, telekomunikacije i mediji, piše BiznisInfo. Ova preuzimanja dat će Srbiji veliku moć u RS i cijeloj Bosni i Hercegovini. Preuzimanja se vrše preko tvrtki koje su u državnom vlasništvu Srbije, a preuzimaju se kako javne, tako i privatne kompanije u RS. Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je prije nekoliko dana da Srbijagas preuzimanjem 79,29 posto udjela stekne neposrednu individualnu kontrolu nad firmom Bijeljina-gas iz BiH. Manjinski udio u bijeljinskoj firmi od 20,71% kapitala ostat će u vlasništvu Grada Bijeljine. 

Srbijagas ulazi u velikom stilu

“Bijeljina-gas” je osnovan 2009. godine radi plinofikacije grada. Inače, Srbijagas je ušao na tržište BiH u ožujku kupovinom udjela u “Gas prometu” Istočno Sarajevo. Generalni direktori “Srbijagasa” Dušan Bajatović, “Gas prometa” Istočno Sarajevo-Pale Milomir Draganić i direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snežana Vujnić potpisali su tada ugovor. 

Plinofikacija BiH

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istaknuo je da “Srbijagas” potpisivanjem ugovora postaje najveći vlasnik dionica “Gas prometa” Istočno Sarajevo-Pale sa 39,14%. Srbijagas je u državnom vlasništvu a ulazak na tržište BiH i preuzimanje kompanija naročito je važno zbog najavljene plinofikacije RS, izgradnjom odvojka Turskog toka kojim će teći ruski plin. Odvojak ovog plinovoda trebao bi u BiH ući iz Srbije. Osim toga, Srbija i RS surađuju i na izgradnji energetskih kapaciteta, naročito na Drini. 

A Elektroprivreda RS?

Nedavno se pojavila informacija da Srbija planira kupovinu Elektroprivrede RS. Doduše, generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović kazao je da nije bilo nikakvih razgovora o privatizaciji EP RS. Istaknuo je i da su svi aranžmani po pitanju unapređenja poslovanja mogući, ali da Srbija i RS već imaju zajedničke projekte u ovom području. No, ova informacija vjerovatno nije bez razloga puštena u javnost, objavio je taj poslovni portal u BiH.