Odgođena sanacija Rafinerije nafte Brod

Autor: N.D. Objavljeno: 21.08.2019. 🕜 08:42 Lokacija: Slavonski Brod

Sanacija opožarene rafinerije uopće nije počela

Sanacija postrojenja u Rafineriji nafte Brod, koje je uništeno u požaru prošle godine, još nije počela, a radnici koji su od 1. lipnja poslani na čekanje neće biti vraćeni na posao do kraja godine, potvrdio je za portal Capital.ba Đorđe Cvjetković, predsjednik Sindikalne organizacije Rafinerije u Brodu. Rafinerija je obustavila proizvodnju 9. siječnja ove godine, nakon što je početkom listopada prošle godine požar uništio jedno postrojenje, a prema najavama ruskih vlasnika ponovno bi trebala početi s radom u siječnju 2020. 

Čak 130 radnika na čekanju

Dio zaposlenika Rafinerije nafte Brod bit će na čekanju, a iako je bilo planirano da se od srpnja većina radnika vrati na posao, to se nije dogodilo, već je plaćeno odsutstvo produženo do kraja godine. "Na čekaju će do kraja godine biti 130 radnika Rafinerije nafte Brod.Oni su na čekanju uglavnom na dobrovoljnoj osnovi. Po mojim saznanjima još se ne radi ništa na sanaciji postrojenja na kojem se dogodila havarija, čekamo sastanak sa zamjenikom glavnog direktora Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije", rekao je Cvjetković, dodajući da radnici koji su na čekanju i dalje primaju 70 posto plaće. 

Odlazak iskusnih radnika

Prema njegovim riječima, problem nije samo čekanje, već i odlazak iskusnih radnika koji su nezadovoljni plaćama. Na čekanju i dio radnika Rafinerije ulja Modriča budući da su poslovno povezani. Početkom svibnja ove godine između Rafinerije nafte Brod, Crodux plina i ruskog Zarubežnjefta te Plinacroa potpisan je ugovor o opskrbi plinom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Time bi trebao biti riješen dugogodišnji problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. Rafinerija nafte godinama posluje u minusu, a akumulirani gubitak je na kraju prošle godine dosegnuo 622 milijuna KM (oko 2,5 mlrd.kuna). Cijela naftna industrija RS u gubicima je većim od 2 mlrd. KM (8 mlrd. kuna), objavio je Poslovni dnevnik.

TAGOVI