Domaća nafta se izvozi i prerađuje u MOL-ovoj rafineriji

Autor: N.D. Objavljeno: 20.08.2019. 🕜 09:38 Lokacija: Zagreb

Kako hrvatska nafta smanjuje trošak prerade u MOL-ovoj rafineriji

U novom broju Nacionala objavljen je članak o uvjetima pod kojima je ovo ljeto po prvi puta započeo izvoz u Mađarsku domaće nafte sa manjim postotkom sumpora, koja se tradicionalno prerađivala u sada ugašenoj rafineriji u Sisku. Ukupno je u Mađarsku u zadnja dva mjeseca MOL-u prodano i izvezeno 8.300 tona sirove nafte za koju INA kaže da je prodana po tržišnoj cijeni, piše Nacional. Hrvatska nafta po količinama ne može zadovoljiti potrebe tamošnjeg tržišta, ali miješanjem s ruskom naftom slabije kvalitete, osjetno smanjuje trošak prerade u MOL-ovoj rafineriji.

Uvjeti za to stvoreni su u svibnju 2015. kada je odlukom u INA-i izmijenjen poslovni sustav SAP koji do tada nije predviđao izvoz domaće nafte već samo interni transport i preradu u Hrvatskoj. Na prijedlog MOL-a to je izmijenjeno na Odboru za razmatranje zahtjeva za izmjene (CRC) u kojem sjedi 14 članova, mahom Hrvata, i to sa samo jednim glasom protiv. 

Testiranje postrojenja

U lipnju je tako u rafineriju u Szazhalombattu upućena prva pošiljka, a u kolovozu i druga pošiljka domaće nafte, kojom se vrši testiranje postrojenja koje bi trebalo pokazati kako podnosi drugačiju vrstu sirovine, jer je tamo prerađivana uglavnom ruska REB nafta koje je drugačije kvalitete i postotka sumpora. Nacional je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobio potvrdu informacije da je do izvoza domaće nafte došlo uz odgovor da je riječ o prijevozu 0,5% od ukupne količine domaće nafte, odnosno provjeri mogućnosti rafiniranja, kao i ostalih logistističkih i tehničkih aspekata, za što nije potrebna dozvola Ministarstva. 

INA ne treba dozvole

Na pitanje kako je uopće došlo do toga da se u INA-i izglasa odobrenje za izvoz nafte, Ministarstvo nije odgovorilo Nacionalu. INA je potvrdila informaciju kazavši da se radi o 1% ukupne količine domaće nafte. Sindikalist iz sisačke rafinerije Predrag Sekulić odavno upozorava na neprihvatljivu praksu oko sisačke rafinerije, a za N1 nedavno je izjavio da je INA Naftaplin kao proizvođač domaću naftu INA-i prodavao po cijeni od 900 do 950 kn/t, a INA je tu istu naftu obračunavala RN Sisak po cijeni od 2.400 kn/t, što je tada bila okvirna tržišna cijena. 

TAGOVI