Vlada je odabrala novog savjetnika za otkup INA-e od MOL-a

Autor: N.D. Objavljeno: 02.08.2019. 🕜 12:52 Lokacija: Zagreb

Ministra Ćorića ne brine što je izgubljeno više od 900 dana od premijerovog obećanja

Englesko-francuska investicijska banka Lazard odabrana je za novog savjetnika za otkup MOL-ova udjela u Ini. Odlučeno je to na sjednici Vladina Savjeta za Inu, a ugovor vrijedan oko 9 milijuna eura trebao bi biti potpisan u sljedećih nekoliko dana. Od najave premijera plenkovića da će država vratiti INA-u pod svoje prošlo je više od 900 dana, a nije se dogodilo baš ništa. Sada se najavljuje da će država svoju ponudu MOL-u dati iduće godine, dakle INA bi mogla biti tema na čemu HDZ namjerava dobiti iduće parlamentarne izbore.

Prepreke sa Morgan Stanleyem

Investicijska banka Lazard odbijena na prvom natječaju. Prema kojim je kriterijima izabrana na ovom natječaju u središnjem Dnevniku objasnio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. 'Lazar je kao i svi ostali potencijalni konzultanti 2018. pristupio Vladi RH na naš poziv. U prvome valu bilo je 7 konzultanata, što smo u prvoj polovici 2018. sveli na 3 potencijalna investicijska savjetnika. Morgan Stanley je ocijenjen kao najbolji. Nakon toga sve znate. Od trenutka kada smo odabrali Morgan Stanley Vlada je ušla u konzultacije s njima, prije svega u cilju cizeliranja budućeg ugovora, međutim na tom putu naišli smo na prepreke, različita shvaćanja pojedinih dijelova tog budućeg ugovora i zbog toga taj proces nije dovršen do kraja. U jednom smo se trenutku odlučili da promijenimo sugovornika i upravo Lazar je naš izbor', objasnio je ministar.

'Govorimo samo o vremenu koje smo izgubili, govorimo o našem vremenu i vremenu našeg tima, a govorimo i o živcima koje smo izgubili, da budem iskren. Međutim, s druge strane treba naglasiti činjenicu da ugovor nismo potpisali što znači da niti jednu kunu nismo potrošili', istaknuo je Ćorić.

Normalno je ne poduzeti ništa godinama

Nije se složio s tvrdnjom da cijeli proces dugo traje i da se o njemu malo zna. 'Ovo je jedan normalan proces, možemo reći da je između dvaju koraka prošlo nešto više vremena nego što je uobičajeno. Međutim, evo kao što sam vam već rekao, nismo uspjeli finalizirati ugovor s Morgan Stanleyjem i to smo učinili s Lazarom. Kada govorimo o procesu otkupa dionica Ine od mađarskog Mola imajte na umu činjenicu da je Ina kompanija koja je pod posebnim povećalom već 10 godina u RH i upravo zbog toga ovaj proces ne smije nositi nikakva brzanja niti krive korake, ustvrdio je dodavši kako očekuju da u prvom kvartalu 2020. prva faza bude završena te bi nakon toga pred drugu stranu podnijeli ponudu'.

TAGOVI