MOL na dobrom putu da dosegne planirane rezultate

Autor: N.D. Objavljeno: 05.08.2019. 🕜 12:44 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

MOL je posredno jedini operator plinskog distribucijskog sustava u Mađarskoj

MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za prvo polugodište 2019. U prvih šest mjeseci, MOL Grupa ostvarila je EBITDA u iznosu od 1,15 mlrd. dolara, što predstavlja točno polovicu očekivanog rezultata za cijelu 2019. godinu. Upstream je ostvario 10% nižu EBITDA u prvoj polovici 2019., u iznosu od 553 mil. dolara, pri čemu je veća proizvodnja bila više nego neutralizirana nižim cijenama nafte i plina. Ova djelatnost i dalje je najveći generator slobodnog novčanog toka Grupe. 

Proizvodnja ugljikovodika

Prosječna dnevna proizvodnja ugljikovodika iznosila je 111,8 barela ekvivalenta nafte dnevno (boepd), što predstavlja povećanje od 2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Čista CCS EBITDA segmenta Downstream iznosila je 403 mil. dolara u prvoj polovici 2019., što predstavlja pad od 18% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA je bila pod pritiskom znatno slabijeg rafinerijskog makro okruženja. Djelatnost Usluge kupcima nastavila je bilježiti dvoznamenkasti rast EBITDA u mađarskim forintama, potaknut nastavkom dinamičnog povećanja marži na gorivo i robu široke potrošnje, no izražen u američkim dolarima taj je rast usporio na 6%, dosegnuvši 207 mil. dolara u prvih šest mjeseci. 

Tržište goriva i dalje raste

Djelatnost i dalje ima podršku snažnog gospodarskog rasta regije SIE, što uključuje i nastavak rasta tržišta goriva od oko 3%. U pllinskom poslovanju ostvarena je EBITDA u iznosu od 89 mil. dolara u prvoj polovici godine, što predstavlja smanjenje od 24% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Slijedom nedavne akvizicije slovačko-mađarskog plinskog interkonektora, FGSZ (plinski segment MOL-a) postao je jedini operator plinskog distribucijskog sustava u Mađarskoj.

Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor, komentirao je rezultate: "Naš otporni, integrirani poslovni model omogućio nam je da ostvarimo EBITDA u iznosu od 1,15 mlrd. dolara u prvoj polovici 2019., što je tek neznatno niže od prošlogodišnjeg fenomenalnog rezultata, unatoč nižim cijenama nafte i mnogo slabijim rafinerijskim maržama. Stoga ostajemo na dobrom putu da dosegnemo ili premašimo našu očekivanu čistu CCS EBITDA u iznosu od 2,3 mlrd. dolara za cijelu godinu. Nastavili smo generirati pozitivni pojednostavljeni novčani tok čak i u razdoblju u kojem smo potrošili gotovo 300 mil. dolara na projekte strateške transformacije, uključujući novo postrojenje za proizvodnju poliola, što je u skladu s planovima i rasporedom."

TAGOVI