Hrvatsko rješenje za tajvansku energetiku

Autor: B.L. Objavljeno: 07.08.2019. 🕜 10:25 Lokacija: Zagreb

Novi izvozni uspjeh Končara

Tvrtka Končar - Inženjering za energetiku i transport (KET) na Tajvan je isporučila integracijsku platformu PROZA NET. Riječ je o hrvatskom rješenju sustava upravljanja koje je namijenjeno za pilot-projekt 'Integracija obnovljivih izvora korištenjem IEC 61850 komunikacijskog protokola.' Radi se o projektu u području naprednih, odnosno pametnih energetskih mreža koji financira tajvanska elektroenergetska tvrtka TPC u suradnji s Tajvanskim energetskim razvojnim institutom (TPRI).


Prepoznati hrvatski proizvod

Integracijsku platformu PROZA NET prepoznala je znanstvena i inženjerska zajednica na Dalekom istoku jer je riječ o suvremenoj platformi s certifikatom za usklađenost s međunarodno priznatim industrijskim standardom za kibernetičku sigurnost (IEC 62 443) i certifikatom za razmjenu podataka višehijerarhijske arhitekture naprednih mreža (IEC 61 850). Pri tome TPRI provodi projekte koji moraju omogućiti tajvanskoj elektroenergetskoj mreži uključivanje 20% proizvodnje iz obnovljivih izvora do 2025. godine. 

Naime, Tajvan je otok i u energetskom smislu, a potrebe za električnom energijom danas se ponajviše pokrivaju iz četiri nuklearne elektrane koje bi se uskoro trebale staviti izvan pogona, što je i razlog velikog broja ulaganja u obnovljive izvore i njihovo uključivanje u elektroenergetski sustav.


Ključno rješenje za distribuiranu proizvodnju

Spomenuti pilot-projekt osniva se upravo na platformi PROZA NET koja omogućava uključivanje raznih distribuiranih proizvođača električne energije i njihovo povezivanje u centralni sustav primjenom IEC 61 850. No, osim isporuke licence za PROZA NET, projekt je uključivao i daljinsku obuku sistemskih inženjera TPRI-ja i TPC-a, što je još jedan značajan uspjeh hrvatskog izvoza na Daleki istok, objavio je Končar.


TAGOVI