Plinska veza između Sjeverne Makedonije i Grčke

Autor: B.O. Objavljeno: 27.12.2021. 🕜 12:57 Lokacija: Luxembourg

EIB-ovim sredstvima do uravnotežene opskrbe i gospodarskog rasta

Europska investicijska banka (EIB) nastavlja ulagati u energetsku sigurnost zapadnog Balkana osiguravajući zajam od 28,9 milijuna eura za gradnju dijela plinske interkonekcije između Sjeverne Makedonije i Grčke. To ulaganje će pridonijeti diversifikaciji energetskih izvora i sigurnosti opskrbe energijom, pružajući društveno-ekonomski razvoj i integraciju u regionalno i energetsko tržište Europske unije, priopćio je EIB

Zahvaljujući tome projektu, izgradit će se plinovod u dužini od 68 kilometara u Sjevernoj Makedoniji, od granice pokraj Gevgelije do blizine sjevernomakedonskog grada Negotina.

Zajam EIB-a nadopunjuje se na bespovratna sredstava iz Ulagačkog okvira za zapadni Balkan (WBIF) u iznosu od 12,4 milijuna eura za tehničku pomoć i provedbu projekta. 

 

Opskrba industrije 

Potpredsjednica EIB-a zadužena za zapadni Balkan Lilyana Pavlova je izjavila kako će se izgradnjom te plinske veze omogućiti pristup različitim izvorima, sigurna opskrba u slučaju nestašica i povećati konkurentnost kroz povezivanje s rastućim i diversificiranim tržištem prirodnog plina u Grčkoj. 

"Kao prioritetni projekt za Europsku uniju i Inicijativu za energetsku povezanost središnje i jugoistočne Europe (CESEC), taj će projekt pomoći okruženju da se postupno odmakne od ugljena, uz veću povezanost i stvaranje uvjeta za zajedničko regionalno tržište te privlačenje novih ulaganja", napomenula je. 

Sjevernomakedonski dio plinske interkonekcije s Grčkom prioritetni je projekt za obje zemlje, okruženje, ali i za Energetsku zajednicu, istaknuo je ministar financija Sjeverne Makedonije Fatmir Besimi

"Ostvarenjem tog projekta, osigurat će se stabilnost opskrbe energijom, ponajprije u industriji, čime će se pridonijeti gospodarskom rastu u svim dijelovima Sjeverne Makedonije", naglasio je.

TAGOVI