Europske spot cijene plina na novom vrhuncu - skladišta se prazne

Autor: N.D. Objavljeno: 22.12.2021. 🕜 15:24 Lokacija: Zagreb

Hrvatsko skladište plina Okoli zapunjeno je na samo 60%, a zima je tek počela

Cijene prirodnog plina u EU zadržale su se u srijedu na 176 eura po MWh, nakon porasta od 22,7% na rekordnih 182 eura/MWh, kao rezultat vijesti da da se plin kroz ključni plinovod Jamal-Europa već drugi dan usmjerava na istok. Plinska skladišta u EU zapunjena su trenutno na tek 58,9%, debelo ispod prosjeka, dok je hrvatsko plinsko skladište PSP Okoli također pristojno ispražnjeno - na 60%, a zima još pravo nije ni počela. Povlačenje plina iz hrvatskog skladišta započelo je već 30. rujna, a intenziviralo se krajem listopada. Taj trend ukazuje na potencijal problema u opskrbi plinom ove zime, o kojem se u javnosti ne zna i ne govori. Europske prijestolnice suočavaju se s negativnim temperaturama, a alternativni, zeleni izvori energije ne uspijevaju podržati rast potrošnje. Proizvodnja iz vjetra u Njemačkoj bilježi niz od čak pet tjedana najnižih razina. Francuska, koja je obično neto izvoznik energije, uvozila je više električne energije i sagorijevala fosilna goriva kako bi izbjegla nestanke struje. 

Savršena oluja

U međuvremenu, kašnjenja u odobrenju plinovoda Sjeverni tok 2, za koji neki analitičari očekuju da će biti operativan tek u rujnu 2022., i rizici od smanjenja opskrbe zbog rastućih napetosti u istočnoj Europi također su pridonijeli jednoj od najtežih kriza tržišta prirodnog plina u povijest Europe. S obzirom na to da je uvoz nizak i zalihe se iscrpljuju, ulagači se sada boje da bi se kriza prirodnog plina koja je u tijeku mogla produžiti čak i na iduću zimu. 

FT piše da je istodobno jako porastao uvoz LNG-a u Europu, a tereti se okreću od Azije koja ima puna skladišta i za sada relativno blago vrijeme. Trgovci i analitičari smatraju da je došlo do svojevrsnog sloma tržišta, jer je trenutno svako potencijalno tržište za LNG debelo ispod cijena koje se postižu u Europskoj uniji. Cjenovna razlika između Azije i EU je rekordna: spot cijene LNG-a u Europi su cca 48,5 USD/MMBTU, u odnosu na 41 USD/MMBTU u Aziji, dok je ta razlika u listopadu i studenom  iznosila 5 USD/MMBTU na štetu Azije. Tržište očekuje još veće cijene, a zima je tek na početku. 

TAGOVI