Ponekad neće pomoći ni Božja ruka

Autor: B.L. Objavljeno: 05.01.2022. 🕜 15:04 Lokacija: Zagreb

Od ugljičnog monoksida spašavaju samo zdrav razum, oprez i struka

Od nedavno se na 'streaming' servisu Netflix može pogledati odličan film pod nazivom 'Bila je to Božja ruka'. Poznati talijanski redatelj Paolo Sorentino u tom se autobiografskom, po svemu 'pravom talijanskom' filmu prisjeća odrastanja u Napulju sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je u obiteljskoj tragediji ostao bez oba roditelja. Naime, kako je to (doduše, s tehničkog gledišta ne baš sasvim ispravno) pokazano u filmu, njegovi su roditelji umrli zbog trovanja ugljičnim monoksidom za vrijeme odmora u vikendici. Mladi Sorentino, koji u filmu nosi ime Fabietto Schisa, tog vikenda nije otišao s njima u vikendicu jer je ostao u Napulju kako bi pogledao utakmicu tadašnjeg napuljskog 'Boga', Maradone. Genijalni argentinski nogometaš u legendu je ušao kada je na Svjetskom nogometnom prvenstvom u Meksiku 1986., par godina nakon Falklandskog rata, kada su 'rane još bile svježe', Englezima zabio gol rukom ili, kako je to sam rekao, 'Božjom rukom'. Mladog Talijana, budućeg redatelja, tako je Božja ruka spasila od smrti zbog ugljičnog monoksida.


Zdrav razum, oprez i struka

No, kada je riječ o ugljičnom monoksidu, ne treba se pouzdati u Božju ruku, već se bolje držati zdravog razuma, poštovati mjere opreza i, kada je riječ o izvorima topline sustava grijanja i pripadajućim dimovodnim sustavima, bilo kakve radove povjeriti samo stručnjacima. To znači da ih smiju ugrađivati i servisirati samo za to obučeni i ovlašteni serviseri, a dimovodne sustave moraju redovito pregledavati i kontrolirati nadležni područni dimnjačari, odnosno dimnjačarski koncesionari. 

Posebnu pozornost svakako treba posvetiti ako se u stanu ili kući koristi plinski kotao s otvorenom komorom izgaranja (tzv. plinski uređaj vrste B) koji zrak za izgaranje uzima iz prostorije u kojoj se nalazi, a osobito ako u stanu ili kući u nekoj drugoj prostoriji postoji kuhinjska napa ili sličan uređaj koji odisisava zrak iz prostora. Ako se pri tome u tom stanu ili kući koristi tzv. PVC stolarija, koja apsolutno sprječava prodor zraka izvana u prostorije, sve pretpostavke za tragediju su tu. 


Gdje pronaći stručnjake?

U svakom slučaju, bilo kakve radove na plinskim, a i svim drugim izvorima topline smiju se povjeriti samo za to obučenim serviserima koji za to imaju ovlaštenja proizvođača uređaja. Isto tako, dimovodni sustav redovito treba pregledati nadležni dimnjačar, a ako već nije moguće biti u kući ili u stanu u vrijeme kada je najavio svoj dolazak, potrebno je dogovoriti se za neko drugo vrijeme. Sve s ciljem sigurnosti!

Najbližeg ovlaštenog servisera opreme za grijanje, baš kao i područnog dimnjačarskog koncesionara za najveći broj općina i gradova u Hrvatskoj najlakše je pronaći u bazi podataka na našem portalu.


plinarski forum

TAGOVI