Ugljični monoksid otrovao radnike iz BiH-a

Autor: B.L. Objavljeno: 22.03.2021. 🕜 09:26 Lokacija: Zagreb

Teško su stradala sedmorica radnika, od čega jedan smrtno

U kući na adresi 1. Resnik u Zagrebu je u večernjim satima 20. ožujka ove godine došlo do trovanja ugljičnim monoksidom pri čemu je teško stradalo sedmero ljudi, od čega jedan smrtno. Radilo se o radnicima iz susjedne Bosne i Hercegovine. Pri tome je smrtno stradao muškarac u dobi od 57 godina, dok su ostala šestorica zbrinuta u bolnicama.

Očevid je nastavljen, izvijestila je Policijska uprava Zagrebačka koja je građanima uputila mjere opreza vezane uz primjenu ueđaja za grijanje, a osobito atmosferskih plinskih kotlova koji za svoj rad koriste zrak iz prostorije u kojoj su smješteni. 

Policija tako upozorava da se plinski, ali i kotlovi i sva druga ložišta (peći, bojleri i sl.) na sve druge vrste goriva (npr. na biomasu) obvezno moraju redoviti servisirati, pri čemu te radove isključivo smiju obavljati ovlašteni serviseri. Osim što se time povećava sigurnost primjene tih uređaja, time se ujedno smanjuje potrošnja goriva. Isto tako, obvezno je poštivati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, pri čemu preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala smije obaviti samo ovlašteni dimnjačar (u Zagrebu je to član Dimnjačarske obrničke zadruge), a savjete dimnjačara treba poslušati i nepravilnosti ukloniti bez odlaganja. 

Policija također napominje da treba redoviti čistiti ventilacijske i otvore za dovod zraka za izgaranje na vratima kupaonica ili druge prostorije u kojoj je smješten uređaj za loženje. Isto tako, redoviti treba provjeriti postoje li na sustavu za odvod dimnih plinova (tj. dimnjaku) oštećenja (npr. zbog potresa) i je li dimnjak uopće izveden na građevinski ispravan način. 

Konačno, policija upozorava da se svaka rekonstrukcija ili dogradnja plinskih instalacija i dimnjaka mora prijaviti nadležnom operatoru plinskog distribucijskog sustava (u Zagrebu je to Gradska plinara Zagreb) i ovlaštenom dimnjačaru.

TAGOVI