Mađarska u plinskim pregovorima s Azerbajdžanom

Autor: N.D. Objavljeno: 16.03.2021. 🕜 09:58 Lokacija: Baku (Azerbajdžan)

Mađarske tvrtke zanima azerbajdžanski plin i građevinska obnova

Mađarska vlada će podržati sudjelovanje mađarskih tvrtki u obnovi i građevinskim radovima u Karabahu nakon ratnih zbivanja. Tako je najavio ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó nakon razgovora s azerbejdžanskim kolegom Jeyhunom Bayramovim u Bakuu, gdje su dvije strane također razgovarale o pripremama za sporazum prema kojem bi Mađarska trebala kupiti azerbajdžanski plin sredinom desetljeća. Prema azerbejdžanskom predsjedniku Ilhamu Alijevu, u idućih dvije do dvije i pol godine uložit će se ogroman novac. 

"Kad bi mađarske tvrtke mogle sudjelovati u tome, to bi za njih značilo ogroman potencijal", rekao je Szijjártó. Sigurnost opskrbe plinom uvijek je bila kritično pitanje u Srednjoj Europi, uključujući Mađarsku, a krajem prošle godine omogućena je diversifikacija dobave dovršetkom Južnog plinskog koridora, koji zemlje opskrbljuje plinom iz kavkaske regije. Mađarska bi imala fizičku vezu s Južnim plinskim koridorom do kraja ove godine, plinskim interkonektorom između Grčke i Bugarske, kao i spojem između Mađarske i Srbije "U interesu je Mađarske da može kupovati plin na toj novoj ruti", rekao je ministar. 

Mađarska elektroprivreda MVM Group i SOCAR, azerbejdžanska naftna kompanija, već su započeli pregovore kako bi zakonski okvir za kupnju plina već bio na snazi ​​dok mogu nastaviti s vađenjem. Također, ministar Szijjártó čestitao je g. Bayramovu na potpisivanju turkmensko-azerbejdžanskog sporazuma, koji će omogućiti da plin dolazi u Europu i iz Turkmenistana, što je veliki korak i za Mađarsku, objavio je CEEenergynews.

TAGOVI