Plin s Krka za mađarski MFGK

Autor: B.L. Objavljeno: 04.01.2021. 🕜 10:49 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Prva isporuka s terminala namijenjena je za mađarskog kupca

Prva isporuka plina s terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Omišlju, čiji istovar upravo završava, namijenjena je za mađarsku tvrtku MFGK, odnosno za njezinu hrvatsku podružnicu MFGK Croatia. Obje tvrtke pri tome su u vlasništvu mađarske elektroenergetske tvrtke MVM

Iz tankera 'Tristar Ruby' istovareno je 91 mil. m3 prirodnog plina, što ujedno znači da je puštanjem terminala u komercijalni pogon i Mađarska dobila novi pravac za uvoz plina. Prva isporuka LNG-ja na terminal zapravo je dio ugovora koji su potpisani još 5. lipnja 2020. godine, a prema kojima je MFGK zakupio 6,75 mlrd. m3 kapaciteta uplinjavanja na terminalu i prema kojima će u narednih sedam godina preko terminala uvoziti plin za Mađarsku. Pri tome se radi o LNG-ju koji isključivo potječe od zapadnoeuropskih dobavljača. 

Prva isporuka plina s terminala upravo za MFGK također je u skladu sa strategijom MVM-a u području plina, ali i širenja na druga tržišta. Isto tako, sve se to uklapa u namjere MVM-a da postane značajan igrač na tržištu plina još šest zemalja (Austrije, Slovačke, Češke, Hrvatske, Srbije i Rumunjske), a diverzifikacija opskrbe plinom jedan je od ciljeva mađarske strategije ostvarivanje energetske sigurnosti. Konačno, prva isporuka plina s terminala upravo za mađarskog kupca zaokružuje i višegodišnju suradnju Hrvatske i Mađarske na osnaživanju regionalne sigurnosti opskrbe plinom, ali i simbol zajedničkog uspjeha obje zemlje, objavio je MVM.

TAGOVI