Azerbajdžanski plin će naštetiti dominaciji Gazproma u JI Europi

Autor: N.D. Objavljeno: 30.12.2020. 🕜 14:31 Lokacija: Sofija (Bugarska)

Gazprom će suočen s konkrencijom uravnotežiti ponudu i cijenu

Azerbejdžanske isporuke plina Bugarskoj i Grčkoj, koje za koji dan počinju stizati plinovodom TAP, neće imati snažan utjecaj na izvoz Gazproma. Razlog su male količine koje se isporučuju Europi i tendencije povećanja potražnje za plinom u Europskoj uniji, uz istovremeno smanjenje vlastite proizvodnje tamo, izvijestila je ruska agencija TASS. Azerbejdžan će početi isporučivati ​​plin Bugarskoj 31. prosinca. 

Azerbejdžan će godišnje isporučivati ​​milijardu kubnih metara plina Bugarskoj i Grčkoj. Ruski stručnjaci, s kojima je TASS razgovarao, u tim količinama ne vide veliku prijetnju smanjenju izvoza ruskog plinovoda iz cjevovoda, koji bi ove godine trebao iznositi 179 mlrd m3

Monopol je pao

Prema generalnom direktoru Nacionalnog energetskog instituta Sergeju Pravosudovu, pitanje je koliko dugo će Azerbejdžan moći isporučivati ​​male količine u Bugarsku i Grčku, jer tamo nema posebno većih ležišta, prema službenim izvješćima. 

Međutim, čak i s tim malim količinama, Azerbejdžan oduzima Gazpromu njegov monopol na opskrbu plinom u Bugarskoj i smanjuje udio ruskog plina na grčkom tržištu. Sergej Kapitonov, analitičar u Energetskom centru Moskovske škole za upravljanje Skolkovo, napominje da je "za Bugarsku dogovorena milijarda kubnih metara plina iz Azerbejdžana, samo trećina godišnje potrošnje, a za Grčku taj iznos predstavlja 20% potrošnje". 

Drugi stručnjak, Polishchuk, rekao je da bi se, ako Gazprom ponudi europskim potrošačima konkurentnu cijenu, njegov izvoz u Europu mogao povećati, ali nije očekivao nagli pad cijena ruskog plina u budućnosti, rekavši da će Gazprom pokušati uravnotežiti količinu i cijenu, izvještava Banker.bg.

TAGOVI