Eni je riješio probleme oko egipatskog LNG-ja

Autor: B.L. Objavljeno: 15.03.2021. 🕜 13:20 Lokacija: Rim (Italija)

Postrojenje u Damietti nakon devet godina nastavlja s radom

Talijanski naftni i plinski div Eni je u Egiptu konačno postigao sporazum prema kojem bi postrojenje za ukapljivanje prirodnog plina u Damietti trebalo ponovno započeti s radom. Spomenuti sporazum potpisan je s predstavnicima egipatske vlade, egipatske naftne tvrtke EGPC i plinske tvrtke EGAS i španjolske tvrtke Natgery. Time je ujedno predviđeno mirno rješavanje neriješenih sporova nekadašnje španjolske tvrtke Union Fenosa Gas i operatora terminala, tvrtke SEGAS LNG s EGAS-om i egipatskom vladom i restrukturiranje Union Fenosa Gasa čija je imovina sada podijeljena između Enija i španjolske energetske tvrtke Naturgy.

Postrojenje za proizvodnju ukapljenog prirodnog plina (LNG) s kapacitetom proizvodnje 7,56 mlrd. m3 godišnje prestalo je s radom još 2012. godine. U njegovom vlasništvu Eni sudjeluje s 50%, EGAS s 40% i EGPC s 10%. Prva isporuka LNG-ja nakon ponovnog pokretanja obavljena je još 22. veljače, a drugo 4. ožujka, dok je treća upravo u tijeku. 

Zahvaljujući tome, Eni će još više ojačati svoju prisutnost na sredozemnom tržištu LNG-ja, tim više što je Egipat trenutačno najveći proizvođač LNG-ja na Sredozemlju. Istodobno, Eni će u cijelosti od Union Fenosa Gasa preuzeti poslove trgovine i opskrbe plinom u Španjolskoj, pojačavajući time i svoju prisutnost i na europskom tržištu. Konačno, uz konačno rješavanje spora u Damietti i nedavna nova Enijeva otkrića na poljima Zohr i Nooros, Egipat je vratio punu sposobnost zadovoljavanja vlastite potražnje za plinom i dobio mogućnost isporuka viškova proizvodnje u obliku LNG-ja, objavila je talijanska novinska agencija ANSAmed.


TAGOVI