Mađarska računa na plin iz Rumunjske

Autor: N.D. Objavljeno: 23.02.2021. 🕜 09:26 Lokacija: Bukurešt (Rumunjska)

Uoči pregovora s Gazpromom Mađarsku zanima i crnomorski plin

Tijekom prošlotjednog posjeta rumunjskom Bukureštu, mađarski ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine, Péter Szijjártó sastao se s predstavnicima rumunjske vlade, uključujući ministra energetike, Virgilija Popescua i ministra prometa i infrastrukture Catalin Drula. 

Strane su se složile da će se, kad započne istraživanje crnomorskog plina, kapacitet plinovoda BRUA koji povezuje Rumunjsku i Mađarsku povećati s 1,75 milijardi kubika na 4,4 bcm, otvarajući put rumunjskom plinu na mađarska tržišta do europskih tržišta. Mađarski ministar vanjskih poslova istaknuo je da je što brže pokretanje istraživanja plina na rumunjskim teritorijima Crnog mora zajednički interes dviju zemalja. 

Projekt je u skladu s težnjama Mađarske za diverzifikacijom, jer bi to značilo potencijalni novi izvor uvoza plina, a mađarski cilj je i poveziranje na Južni plinski koridor preko Grčke, kako bi mogla dobiti plin iz kavkaske regije. Sve ove aktivnosti treba gledati u kontekstu mađarskog pregovaranja o novoj cijeni plina s Gazpromom, što je trenutno vrlo aktualno.

Drugo područje interesa dviju zemalja je nuklearna energije gdje se dogovaralo zajedničko lobiranje pri EU institucijama, javlja CEEenergynews.

TAGOVI