Ni otok najpoznatiji po dimnjacima nema dimnjačara

Autor: B.L. Objavljeno: 19.02.2021. 🕜 11:43 Lokacija: Zagreb

Porazno je stanje dimnjačarstva u najjužnijoj hrvatskoj županiji

Stanje dimnjačarstva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji isto je kao i u drugim dalmatinskim županijama (mada stanje nije mnogo bolje ni u Istri i Primorju) - porazno. Naime, od ukupno 22 jedinice lokalne samouprave u Županiji, dimnjačarska služba trenutačno postoji u samo tri grada. To su Dubrovnik, gdje se dimnjačarskim poslovima bavi Dimnjačar Nenadić iz Slavonskog Broda te Metković i Ploče gdje dimnjačarsku službu obavlja tvrtka Bru-Fra iz Lopatinca (doduše, u Metkoviću privremeno). Pri tome se opet može primijetiti zanimljiva činjenica, kao u Istri i Primorju, a to je da se dimnjačarstvom bave tvrtke i obrti iz kontinentalnog dijela zemlje.

Do sredine prošle godine organizirana dimnjačarska služba postojala je, doduše, i u Općini Konavle, no dimnjačarska koncesija je istekla u lipnju i na Općinskom vijeću o tome je raspravljano u prosincu. Zbog toga se može očekivati da će Konavle uskoro opet dobiti svojeg dimnjačara. Isto tako, možda se nešto pokrene i na Mljetu, gdje je Komunalno redarstvo pozvalo zainteresirane za obavljanje dimnjačarskih poslova. S druge strane, dimnjačarska koncesija u Stonu istekla je 2017., a u Kuli Norinskoj zadnji put se o dimnjačarstvu raspravljalo još 2013. godine. 

Za sve preostale općine i gradove najjužnije hrvatske županije nikakvi podaci o dimnjačarskoj službi nisu se mogli pronaći ni u Registru koncesija Financijske agencije ni na njihovim službenim internetskim stranicama na internetu. Na žalost, to vrijedi i za Lastovo, otok koji je poznat upravo po svojim - dimnjacima!


Ovim člankom zapravo se završava serija članaka o stanju u hrvatskom dimnjačarstvu, barem za neko vrijeme. No, najtočniji podaci o nadležnom područnom dimnjačaru u mnogim općinama i gradovima u Hrvatskoj najjednostavnije i najbrže mogu se pronaći u Bazi podataka ovlaštenih dimnjačara na našem portalu.        

TAGOVI