Nizozemska želi udvostručiti proizvodnju iz plinskog polja Groeningen

Autor: N.D. Objavljeno: 10.01.2022. 🕜 08:48 Lokacija: Den Haag (Nizozemska)

Povećano crpljenje plina do proljeća trebalo bi pomoći tamošnjem tržištu, ali i Njemačkoj

Nizozemska vlada želi gotovo udvostručiti proizvodnju iz plinskog polja Groeningen, najvećeg kopnenog polja u Europi, koje bi trebalo sredinom godine smanjivati proizvodnju zbog seizmičke aktivnosti koja je posljedica njegovog rada. Tamošnja Vlada sada želi povećati crpljenje plina na 7,6 mlrd. m3 u tekućoj plinskoj godini, kako bi odgodila primjenu uvoznog niskokaloričnog plina i zadovoljila veću potražnju iz Njemačke. Računalo se da će u plinskoj godini biti potrebno 3,9 mlrd. m3 plina, sada će to ipak biti više, a nova odluka trebala bi se primjenjivati do 1. travnja. 

Naime, alternativna opskrba niskokaloričnim plinom, koji se proizvodi u Groeningenu a koriste ga nizozemska kućanstva, je niža od očekivane jer kasni izgradnja tvornice dušika u Zuidbecku. Postrojenje je nužno kako bi se nakon zatvaranje Groeningena pretvaralo uvozni visokokalorični plin u niskokalorični koji se masovno koristi u nizozemskim kućanstvima. Istodobno, Njemačka traži uvoz 1,1 milijardu m3 plina više od očekivanog, što stvara pritisak na opskrbu plinom domaćeg tržišta. 

"Mjere energetske učinkovitosti u Njemačkoj su se pokazale slabo učinkovitima. Proizvodnja niskokaloričnog plina u Njemačkoj bit će niža ove godine, a plinska skladišta su praznija nego obično", pojasnila je Nizozemska vlada u svojoj odluci. Buduća vlada podržava zatvaranje Groeningena ali i razvoj proizvodnje na Sjevernom moru kako bi se umanjila uvozna ovisnost o plinu, javlja Montel. 

TAGOVI