U utorak su cijene plina na europskom tržištu porasle za 30%

Autor: N.D. Objavljeno: 05.01.2022. 🕜 09:09 Lokacija: Moskva (Rusija)

Ruski izvoz plina u Europsku uniju znatno je slabiji zadnjih dana

Europske cijene plina porasle su više od 30% u utorak kao posljedica slabije opskrbe iz Rusije, što rađa zabrinutost oko sigurnosti opskrbe u sve hladnijim danima. Europska plinska skladišta su trenutno na 56% popunjenosti, daleko ispod petogodišnjeg prosjeka za ovaj dio godine, a trgovci se uzdaju u plin u skladištu, nastojeći izbjeći ogromne cijene na tržištu za dodatnu opskrbu. 

Benchmark ugovor na nizozemskoj burzi TTF za idući mjesec je porastao u utorak za 23,20 eura na 95,20 eura/MWh, dok su ugovori za dan unaprijed porasli za 29,00 eura na 95,50 eura/MWh. Plinovod koji obično transportira plin iz Sibira u Europu u utorak je slao plin iz Njemačke u Poljsku i to 15. uzastopni dan, umjesto uobičajenog protoka u zapadnu Europu. Očekuje se da će se zapadna opskrba plinom iz pravca poluotoka Jamal pokrenuti ovaj mjesec.

Narušeni tokovi plina

Opskrba ruskog plina iz Ukrajine u Slovačku također su smanjena na najnižu razinu od siječnja 2020., na 50 mil. m3 plina dnevno. Ruski izvoz plina nalazi se u središtu pozornosti tijekom diplomatskog sukoba između Rusije i Zapada, uključujući i nakupljanje ruskih vojnika u blizini susjedne Ukrajine, koja pokušava uspostaviti bliže veze s NATO-om, čemu se Rusija oštro protivi. Veleposlanici iz NATO-a i ruski dužnosnici trebali bi se susresti sljedeći tjedan jer obje strane traže dijalog kako bi spriječili otvoreni sukob nad Ukrajinom. 


Neki EU zastupnici optužili su Rusiju, koja doprema više od 40% prirodnog plina u bloku, korištenje krize kao poluge za pritisak. Navode da Moskva putem Gazproma ograničava protok plina kako bi osigurao odobrenje za pokretanje novoizgrađenog plinovoda Sjeverni tok 2. Rusija je odbila navode i kaže da će taj plinovod povećati izvoz plina i pomoći u ublažavanju visokih cijena u Europi, te je naglasila da ispunjava sve ugovorne obveze s isporukama plina. 

Očekivanja veće hladnoće u Europi pridonosi pritisku na cijenu, ali su glavni ruski plinski tokovi bili glavni faktor za rast cijena, konstatiraju trgovci. Upozorenje Indonezije da je njezina situacija u opskrbi ugljenom kritična, potaknula je paniku na plinskom tržištu. Naime, Indonezija je najavila zabranu izvoza ugljena tijekom siječnja kako bi izbjegla nestašice u opskrbi energijom. Analitičari su također rekli da su se krajem godine povećale isporuke LNG-a u Europu, no to bi se moglo promijeniti kad se cijene u Aziji ponovo povećaju iznad onih u EU, javlja Euronews. 

TAGOVI