Kreće gradnja druge punionice CNG-ja u Kantonu Sarajevo

Autor: B.O. Objavljeno: 22.02.2022. 🕜 10:58 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Završetak i puštanje u rad punionice stlačenog prirodnog plina očekuje se početkom lipnja

U Kantonu Sarajevo (Sarajevska županija) kreće gradnja druge javne punionice stlačenog prirodnog plina (CNG-ja). 

Naime, direktor tvrtke Sarajevogas Edis Baković i predsjednik Uprave Centrotransa Safudin Čengić nedavno su potpisali Protokol o suradnji i izgradnji punionice CNG-ja. Tako su utvrđeni uvjeti za gradnju punionice u krugu Centrotransa, za koju su ulagačkim planom te tvrtke za ovu godinu predviđena sredstva u iznosu od približno 5,8 milijuna kuna (1,5 milijuna KM). 

"Sarajevogas, kao strateški partner na realizaciji projekta izgradnje punionice CNG-ja, u narednom razdoblju će osigurati sve neophodne uvjete da plin dođe do mjesta gdje će biti izgrađena javna punionica, odnosno pružit ćemo cjelokupan stručno-tehnički nadzor prilikom izvođenja radova", istaknuo je Baković. K tomu, on je napomenuo kako je vizija Sarajevogasa kao društveno odgovorne tvrtke otvaranje što više punionica za vozila koje kao pogonsko gorivo koriste CNG, posebice ako se, osim ekonomskih, uzmu u obzir i ekološke prednosti korištenja ovog goriva u javnom gradskom prijevozu.

 

Zaštita okoliša 

Također, izvijestila je tvrtka Sarajevogas, on je pozvao druge tvrtke koje imaju značajan broj službenih ili dostavnih vozila da slijede primjer Centrotransa jer, rekao je, svi bi trebali pridonijeti zaštiti okoliša, posebice u Sarajevu, gdje se tijekom zimskih mjeseci gotovo svakodnevno bilježe visoke koncentracije onečišćujućih čestica u zraku. 

Direktor Centrotrasa Safudin Čengić je naglasio kako je cilj ove tvrtke da u nadolazećem razdoblju vozila koja prometuju na gradskim i prigradskim linijama budu isključivo s ekološki prihvatljivim gorivom, kao što su CNG ili LPG. Centrotrans trenutačno posjeduje 36 takvih vozila, a planira kupiti nove. 

Prema planu, završetak i puštanje u rad te punionice očekuje se početkom lipnja. 

Podsjećamo, prva javna punionica CNG-ja u Sarajevskoj županiji krenula je s radom sredinom 2020. godine.

TAGOVI