Tko to kaže da plin u prometu nema budućnost?

Autor: B.L. Objavljeno: 27.10.2021. 🕜 09:17 Lokacija: Slavonski Brod

Da je plin odlično rješenje za pogon vozila najbolji je dokaz novootvorena punionica CNG-ja

Čini se da su u posvemašnjem i nekritičkom usmjeravanju energetske tranzicije isključivo i odmah na niskougljična i neugljična rješenja napravljeni pogrešni koraci i da su neki energenti neosnovano već sada proglašeni zastarjelima i bez budućnosti. No, prirodni plin će kao gorivo u prometu u narednim desetljećima svakako imati značajnu ulogu, barem dok jednoga dana u cijelosti i u širokoj primjeni ne zažive neugljična rješenja.

Da je to tako, najbolje pokazuje podatak da u Europi već sada ima 3500 punionica stlačenog prirodnog plina (CNG) u pogonu, a od Hrvatskoj susjednih zemalja, po njihovom broju prednjači Srbija s 25, a zatim slijede Mađarska s 21 i Slovenija s pet takvih punionica. U Hrvatskoj ih je do sada bilo tek nekoliko, no one u Puli, Rijeci i Ulici kneza Branimira u Zagrebu gotovo isključivo služe za potrebe vozila javnog prijevoza, dok je ona najstarija, pokraj sjedišta Gradske plinare Zagreb, koja je bila namijenjena širokom krugu korisnika, već neko vrijeme zatvorena, bez neke perspektive ponovnog otvaranja.


Nova punionica CNG-ja - po mnogočemu prva u Hrvatskoj

S druge strane, sve veći broj korisnika vozila na plin u Slavonskom Brodu i ostatku Slavonije, ali i brojna teretna vozila na putu s europskog Jugoistoka na Zapad i obratno, sada se CNG-jem mogu opskrbiti na novootvorenoj punionici. Smještena je uz gradsku sjevernu obilaznicu, Sjevernu veznu cestu i razmjerno je lako dostupna vozilima koji voze po autocesti A3, ali i onima na putu u Bosnu i Hercegovinu. Projektu je ostvarila slavonskobrodska plinska i toplinarska tvrtka Brod-plin koja u svojem voznom parku ima već velik broj vozila za CNG, za čije je punjenje pomoću kompresora do sada trebalo i više sati.

Nova punionica zapravo je već peta punionica CNG-ja u Hrvatskoj, no prva koja je u cijelosti javna, tj. namijenjena za široki krug kupaca, a ne rezervirana samo za vozila javnoprijevozničke tvrtke. Ujedno je i prva u Hrvatskoj koja je u cijelosti automatizirana i bezposadna, tj. daljinski upravljana i korisnicima je na raspolaganju 0 - 24 h. To znači da korisnik može sam utočiti gorivo u vozilo u bilo koje doba dana, bez potrebe za pomoći operatora. Dakle, dovoljno je dovesti vozilo do agregata za punjenje, rezervirati sredstva karticom za plaćanjem (moguće je samo bezgotovinsko plaćanje), priključiti vozilo, napuniti ga, odspojiti vozilo i uzeti račun.

Punionica je namijenjena za osobna i teretna vozila, a tako je i izvedena, s dvije prometne trake: jednom za osobna vozila i drugom za kamione i autobuse. U narednoj fazi projekta predviđeno je proširenje obližnjeg križanja i prilaznog puta, kako bi se većim i duljim vozilma olakšao prilaz.

Projektiranje, izvođenje radova, isporuku i ugradnju opreme u cijelosti je ostvarila domaća tvrtka Macel-plin kojoj je to još jedna u nizu uspješno izvedenih punionica plina za vozila u Hrvatskoj i zemljama u okruženju.


Velik doprinos zaštiti okoliša

Novootvorena punionica svakako predstavlja velik doprinos zaštiti okoliša. Naime, kako je to u prigodi otvorenja punionice istaknuo slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, dr. med.: "Ona će predstavljati velik doprinos čistoći zraka. Autocesta dijeli naš grad na dva dijela i njome godišnje prođe čak 17 milijuna vozila. Ako samo jedan dio tog velikog broja vozila kao gorivo bude koristio kao plin, onečišćenje zraka u našem gradu bit će manje." Uz to, za očekivati je i da dio vozila drugih gradskih tvrtki i gradskih tijela počne koristiti CNG kao gorivo, a zanimanje za takva vozila već su pokazali mnogi poduzetnici i obrtnici iz grada i okolice. Uz to, u prvih nekoliko dana rada, na punionici su svoja vozila napunili i brojni vozači iz susjednih zemalja.

"Radovi na gradnji započeli su prije nešto više od godinu dana i nakon ishođenja svih potrebnih dozvola i probnog rada, punionica je sada predana na komercijalnu uporabu", izjavio je Dalibor Bukvić, dipl. ing., direktor Brod-plina. Nova punionica tako je još jedan važan doprinos Brod-plina zaštiti okoliša u njegovoj 25-godišnjoj uspješnoj povijesti. Naime, riječ je o tvrtki koja je prva u Hrvatskoj, prije 13 godina, započela s primjenom Sunčeve energije u toplinarstvu, a i dalje sustavno razvija i osuvremenjava slavonskobrodski toplinarski sustav. Isto tako, tvrtka nastavlja s promicanjem prirodnog plina kao energenta za kućanstva, što je itekako važno u kraju gdje se velik dio stanovništva i dalje grije zaostalim sustavima grijanja na biomasu koji značajno doprinose emisiji čestica, a time i lošoj kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu i okolnim mjestima.

TAGOVI