Hrvatska uskoro dobiva dvije punionice na CNG i LNG

Autor: N.D. Objavljeno: 03.09.2019. 🕜 14:38 Lokacija: Zagreb

Stlačeni i ukapljeni prirodni plin donose velike uštede vlasnicima vozila

Ovih dana kroz Hrvatsku je, sa zaustavljanjem u Zagrebu, prošla karavana od nekoliko vozila pogonjenih prirodnim plinom, a cilj joj je promocija uloge stlačenog prirodnog plina i ukapljenog prirodnog plina u prometu. Tzv. Blue Corridor Rally 2019. startao je krajem kolovoza u Turskoj (u koju krajem godine stiže plinovod Turski tok), a krajnji cilj mu je 20. rujna u Greifswaldu, gradu poznatom kao krajnja točka plinovoda Sjeverni tok. Na svom putu karavana će proći 5.200 km a sponzoriraju je njemački Uniper i ruski Gazprom Export. Reli se održava od 2008., na različitim rutama, a do sada je prijeđenu 55.100 km u više od 24 zemlje i 142 grada, a u njemu je sudjelovalo više od 200 vozila. U sklopu relija održan je i okrugli stol na temu upotrebe plina u prometu a stručni partneri u Hrvatskoj su Hrvatska stručna udruga za plin i INA. Prema statistici, Hrvatska ima samo 318 vozila na prirodni plin te ukupno četiri punionice za SPP, s perspektivom skorog otvaranja dvije SPP-UPP (CNG-LNG) punionice u Zagrebu i Bujama. 

Prirodni plin nosi uštede na gorivu 

Prirodni plin primjeren je za upotrebu u teškim vozilima, taksijima i u gradskom prijevozu te komercijalnim vozilima bližeg i duljeg dometa, a na razlici cijene između dizela i plina od cca 20% investicija u takva vozila ulazi u zonu pozitive, istaknuo je Eugene Pronin, neovisni savjetnik iz Ruske Federacije.
Predsjednik HSUP-a Dalibor Pudić rekao je da je uloga plina kao energenta u prometu rastuća te da je plin ekološki superioran motornim gorivima, ali i električnim vozilima. Električni automobil koji koristi energiju proizvedenu u TE na ugljen emitira 30 kg CO2 na 100 km, benzin i dizelaš na istoj razdaljini emitiraju 20 kg CO2, a automobil na SPP 16 kg CO2 na prijeđenih 100 km. "Hrvatska ne bi smjela propustiti da se uključi u izradnju infrastrukture za plin, jer povrat investicije je moguć već za tri godine, a uz poticaje i prije", apelirao je Pudić. 

Ništa od poticaja

Nažalost, više od 300 mil. kn koje se na ime ekoloških poreza na motorna goriva uplaćuju u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uglavnom završavaju negdje drugdje - tek manji dio odlazi u automobile i punionice za električna vozila, dok infrastruktura za vožnju na plin ne može uskoro očekivati poticaje, moglo se čuti od sudionika skupa. Iz EU fondova moguće je dobiti sredstva za razvoj infrastrukture, pokazao je primjer Unipera koji je dobio 10 mil eura za gradnju 14 punionica i kompletnog UPP lanca u sklopu LNG Blue Corridors projekta. Detlef Weissling iz Unipera je rekao da je u Njemačkoj potrebno godinu i pol pa i više za ishođenje dozvole za gradnju UPP-SPP stanice, usprkos velikim planovima, zbog čega ta zemlja također još uvijek ima relativno slabo razvijenu plinsku infrastrukturu za promet. 

Očekivanja Gazprom Exporta

Francuska oporezuje dizel kako bi pogodovala plinu, a Njemačka manje oporezuje plin kao godirivo i do 2027. oslobađa vozače kamiona od cestarina te omogućuje 30% poreznih olakšica za kupnju kamiona na plin. Aleksej Gnatyuk iz Gazprom Exporta je govorio o situaciji s na plinskm tržištu i istaknuo je da je ruski izvoz u Hrvatsku lani dosegao dvije milijarde kubika. U plinskoj godini 2019. - 2020. Gazprom Export očekuje izvoz u Europu na razini 194-204 mlrd. m3. Kao zanimljiv trend istaknuo je veliku iskorištenost LNG terminala u Europi koja je s 28% 2018. u prva dva kvartala ove godine dosegnula čak 52%, što dokazuje da je visoka iskorištenost terminala itekako moguća. Udio UPP-a na EU tržištu s 12% povećat će se na 20%, a cijene plina trenutno su pale 25,5% u odnosu na isti period lani na 182,9 USD/mcm. Zaključno, Igor Grozdanić iz HGK je zaključio da će Hrvatska teško dostići EU cilj od 14% alternativnih goriva u prometu do 2030., s obzirom da smo tek na 3,1% ne računajući UNP. 

TAGOVI