Estonija počinje kupovati LNG iz Litve

Autor: N.D. Objavljeno: 28.08.2019. 🕜 08:59 Lokacija: Vilnius (Litva)

LNG terminal radi s do sada najvećom operativnom učinkovitošću

Estonski trgovac energijom Eesti Energia, koji posluje u baltičkim državama, Finskoj, Švedskoj i Poljskoj počet će koristiti usluge litvanskog LNG terminala Klaipeda. Prvi ohlađeni plinski teret za Eesti Energiju doći će krajem rujna, rečeno je nakon potpisivanja ugovora. Broj korisnika terminala ovog se ljeta udvostručio, a u upravi terminala optimistični su oko zakupa za jesen i zimu jer trenutno traje period niskih cijena LNG-a. 

U proteklih nekoliko mjeseci Klaipeda terminal radi s do sada najvećom operativnom učinkovitošću osiguravajući plin kupcima u baltičkim zemljama. U prvoj polovini godine LNG terminal je prihvatio 15 LNG brodova (pet u prvih šest mjeseci 2018.), koji su isporučili 402.000 t LNG-a (300.000 t. u prvih šest mjeseci 2018.). 

Kapaciteti terminala gotovo su sasvim zakupljeni do listopada, koji označava kraj plinske godine. Do ove godine terminal u Klaipedi davao je usluge regasifikacije za UAB Lietuvos Energijos Tiekimas, AB Achemu i UAB Imlitex tako je da Eesti Energia četvrti zakupac terminala, objavio je Hellenic shipping news.

TAGOVI