Njemačka stopirala certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2

Autor: N.D. Objavljeno: 22.02.2022. 🕜 15:06 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Ništa od pada cijena plina na europskom tržištu, LNG nije spas

Njemačka vlada je, nakon najave ruske invazije istočnih ukrajinskih pokrajina, u utorak zaustavila postupak izdavanja dozvole za rad magistralnog plinovoda Sjeverni tok 2. Taj potez u više je navrata kao prijetnju spominjao SAD, ali ne i njemački premijer Scholz. Riječ je o plinovodu vrijednom 11 milijardi dolara i dizajniranom tako da udvostruči količinu plina koji trenutno teče iz Rusije u Njemačku. Njegov kapacitet je 55 milijardi kubnih metara godišnje, što pokriva više od polovine njemačkih potreba za plinom. Polaganje cijevi je završeno, ali plinovod ne može proraditi bez certifikacije koja je stopirana ljetos. Problem je Gazpromovo 50-postotno vlasništvo nad plinovodom i 100-postotno vlasništvo nad plinom a EU teži demonopolizaciji. Očekivalo se da bi plinovod s radom trebao započeti u lipnju, što bi relaksiralo tržište na kojem su cijene izrazito visoke. To se sada neće dogoditi. 

SAD je žestok protivnik Sjevernog toka 2 iz strateških i geopolitičkih razloga a i SAD želi povećati svoj izvoz ukapljenog prirodnog plina u Europu. Amerikancima je ukrajinska kriza već sad išla na ruku jer su snažno povećali izvoz LNG-a na Stari kontinent. U siječnju su brodovi punjeni američkim ukapljenim prirodnim plinom preusmjereni iz Azije i Južne Amerike u europske luke. 

LNG neće spasiti stvar

Taj skok uvoza LNG-a od 80 posto u odnosu na prethodnu godinu značio je da je SAD prvi put dopremio više prirodnog plina u Europu brodovima nego Rusija plinovodima. Europska plinska skladišta nikada nisu bila na nižoj razini na kojoj su sada a zima nije završena, no analitičari istiću da "EU vjerojatno ima dovoljno plina do proljeća". Gazprom već mjesecima ne trguje na trgovinskim platformama a isporuka plina Europi za sad je bila uredna, temeljem dugoročnih ugovora. Vladimir Putin danas je izjavio da ne namjerava "zatvarati plin", a Rusija je za sada odustala od slanja vojske u separatističke republike na istoku Urajine. 

Ministar energetike Katara danas je izjavio da ni Katar ni drugi proizvođači LNG-a nemaju kapaciteta da zamijene Europi ruski plin ako dođe do prekida opskrbe zbog sukoba u Ukrajini. Većina transporta LNG-a vezana je dugoročnim ugovorima i odredištima i gotovo je nemoguće zamijeniti "preko noći" takve količine u kratkom roku. Katar bi na Stari kontinent mogao preusmjeriti samo 10-15% prodanog plina.

TAGOVI