Italija planira kresati profit obnovljivcima kako bi smanjila cijenu energije

Autor: N.D. Objavljeno: 08.02.2022. 🕜 09:50 Lokacija: Rim (Italija)

Ekstraprofiti onih u feed-in tarifama smataju državu

Italija planira prikupiti 1,5 milijardi eura odlukom da se smanji profit proizvođača iz fotonapona koji su u starom feed-in sustavu, sa snagom većom od 20 kW, a sve kako bi se smanjile cijene energije, javlja Reuters. Ova mjera, je dio šire vladine politike kontrole cijena i za nju je nužna potpora parlamenta u idućih dva mjeseca, ili od nje neće biti ništa. Vlada smatra da su visoke tržišne cijene učinile feed-in tarife"nestabilnima", čime proizvođači generiraju ekstra prihode. Također, u planu je naplata za nesubvencionirane elektrane, kao što su hidroelektrane, koje zarađuju od visokih cijena na tržištu, a nisu opterećene troškom nabave plina i ETS dozvola. 

Vlada u Rimu od srpnja je za različite mjere smanjivanja udara visokih cijena energije izdvojila 10 milijardi eura, a objavila je da bi smanjivanje profita proizvođača iz obnovljivaca utjecalo na fotonaponske elektrane koje imaju korist od obilnih fiksnih poticajnih tarifa povrh visokih cijena električne energije. Te subvencije potrošače koštaju 6 milijardi eura godišnje. Talijanska brokerska kuća Equita objavila je da su regionalne elektroenergetske kompanije A2A i Iren među tvrtkama kojima će 3% prihoda ovom mjerom biti ugroženo. Slična mjera usmjerena protiv esktra zarade iz proizvodnje nafte 2008. proglašena je protuustavnom.

Talijanska interesna udruga koja okuplja proizvošače iz fotonapona oštro je kritizirala mjeru. Zemlja planira do 2030. instalirati najmanje 8 GW OIE kapaciteta. 

TAGOVI