Slovenski gospodarstvenici se boje propasti zbog skupe energije

Autor: N.D. Objavljeno: 27.01.2022. 🕜 08:47 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Polovina anketiranih tvrtki kaže da im skupa energija ugrožava opstanak

Troškovi energije u poslovnom sektoru prošle su godine porasli za gotovo 18%, pokazalo je istraživanje koje je objavila Gospodarska komora Slovenije na uzorku 148 tvrtki. Očekuje se da će računi ove godine skočiti 128%! Udio tvrtki koje su izjavile da im to dugoročno ugrožava opstanak dosegao je čak 47%, a predstavnici njih 12% otkrili su da su obustavili proizvodnju kako bi se nosili s rastućim troškovima u ime energije. Trideset posto tvrtki lani je pretrpjelo povećanje troškova energije za više od 10%. 

Više od 35% procjenjuje da će skok u 2022. premašiti 300%. Komora je priopćila kako pretpostavlja da se grupa sastoji od tvrtki koje su prošle godine imale ugovore o opskrbi po niskim cijenama, ali sada nemaju takve aranžmane ili su potpisale ugovore po trenutnim tržišnim cijenama. 

Podaci pokazuju da je samo 43,5% ugovora pokrivalo cjelokupnu potražnju električne energije za 2022., a tek 21% za plin. Svaka deseta tvrtka nema ugovor o opskrbi električnom energijom, što znači da je mora kupovati na tržištu i izložena je trenutnoj nestabilnosti, dok 51% sudionika nema potpisan dugoročni ugovor o dobavi plina. 

Iscrpljene rezerve

Rezultati istraživanja pokazali su da 27% tvrtki smanjuje broj zaposlenih. Velika većina tvrtki, njih 88%, izjavila je da je povećala cijene svojih proizvoda zbog rasta troškova energije, 12% ima ograničenu proizvodnju, a osam posto proizvodnju preselilo u inozemstvo. 

 Upitani o posljedicama energetske krize, 80% ispitanika odgovorilo je da bi im povećanje troškova u ime energije smanjilo dobit, dok je 75% navelo potrebu podizanja cijena vlastitih proizvoda. U tvrtkama napominju da su iscrpila sva sredstva koja su ostala po strani, kako bi otkazali smjene, produžili godišnji odmor i odgodili proizvodne aktivnosti koje nisu prijeko potrebne. Za to vrijeme događa se da kupci ne potvrde narudžbe, pokazuju rezultati ankete, prenosi Balkan green energy news.

TAGOVI