Amerika se sprema za rat u Europi? Ukrajina javlja da nema naznaka pripreme napada

Autor: N.D. Objavljeno: 26.01.2022. 🕜 08:59 Lokacija: Washington (SAD)

SAD pomaže: osigurat ćemo dotok LNG-a zimi ako zarati u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države razgovaraju s velikim dobavljačima energenata i državama proizvođačima iz cijelog svijeta kako bi osigurale alternativnu isporuku za Europu u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, rekao je američki dužnosnik u utorak. U razgovoru s novinarima dužnosnici su rekli da postoji velik niz dobavljača, a među njima su oni koji prodaju ukapljeni prirodni plin (LNG). Francuski predsjednik Macron i njemački premijer Scholz zalažu se za nastavak dijaloga u cilju izbjegavanja sukoba. 

Europska unija gotovo trećinu svojih potreba za plinom pokriva iz Rusije, a američke sankcije zbog bilo kakvog sukoba mogle bi poremetiti tu isporuku. Reuters javlja da europske zalihe plina i pod cijenu neometanog dotoka iz Rusije vjerojatno neće biti dostatne za zimu. U plinskim skladištima je trenutno najmanja količina plina unazad deset godina (manje od 473 TWh).  Trejderi trenutno procjenjuju da je vjerojatnost prekida opskrbe niska i očekuju da će se situacija brzo raščistiti ili će se kratkoročno manjak moći pokriti uvozom LNG-a. Sa zalihama na ovoj razini u narednim mjesecima povećava se mogućnost racionalizacije isporuke industriji u cilju opskrbe kućanstava, piše Reuters. 

Bijela kuća objavila kako će financijske sankcije koja Sjedinjene Države namjeravaju nametnuti Rusiji u slučaju zaoštravanja stanja u Ukrajini biti teže nego one uvedene 2014. godine, nakon rasplamsavanja ukrajinskog sukoba i ruskog pripajanja Krima. Kako je rečeno, sankcije bi ciljale nove tehnologije, odnosno komponente za njih. Bilo kakvi poremećaji dotoka ruskog plina dodatno bi otežala postojeću energetsku krizu izazvanu nestašicama i rastom cijena zbog čega se već prosvjeduje u mnogim zemljama.

Vojska blizu granica

Rusija je postavila 100.000 vojnika uz ukrajinsku granicu i u Bjelorusiji izvodi vojne vježbe. Ukrajinski ministar obrane Oleksiy Reznikov izjavio je kako nema podataka o pripremama Rusije za napad na zemlju, javlja portal Geopolitika. Rusija opovrgava da ima bilo kakve planove za napad na Ukrajinu te smatra da su poruke sa Zapada dokaz da je Rusija meta, a ne agresor. 

Prethodno je čelnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Aleksej Davidov izjavio da je potrebno sniziti temperaturu oko stanja u Ukrajini, ističući da ne vidi razlog za paniku i razgovor o ruskoj “invaziji”. Brojne države iz EU poslale su oružje Ukrajini, a posebno se ističu baltičke zemlje, bivši ruski teritoriji. Njemačka neće slati naoružanje, već nudi poljsku bolnicu i pokušava "spustiti loptu na zemlju". Rusija traži pismeno obećanje da se NATO neće širiti u "rusko dvorište" i nema namjeru odstupiti od tog zahtjeva, pa i po cijenu sukoba. Hrvatski predsjednik Milanović dobio je veliku pažnju medija izjavom da neće dopustiti slanje hrvatske vojske u potencijalni sukob. 

TAGOVI