Industrija stenje, ali država će od cjenovnog rasta za sada poštedjeti samo građane

Autor: Ege Objavljeno: 25.01.2022. 🕜 13:21 Lokacija: Zagreb
  • Izvor:

Država će čekati da gradovi i općine predlože rješenja za svoje opskrbljivače plinom

Ivo MilatićOd travnja će se dogoditi poskupljenje za građane, ali ono će biti debelo ispod prosjeka EU. Vrlo skoro Vlada će donijeti mjere.Gradske plinare ZagrebOpskrba
 
Milatić je, ne imenujući nikoga osim GPZ Opskrbe, govorio o nesavjesnom poslovanju četiri tvrtke na sjeverozapadu zemlje koje su kalkulirale s cijenom plina, misleći lani u proljeće da će cijene ostati niske ili čak padati, ali dogodio se snažan rast. GPZ je, rekao je, ugovaranje plina prepustio stihiji. Državni tajnik je opetovano ponovio da su opskrbljivači trebali zaključivati futures ugovore i na vrijeme "zaključati svoje pozicije", a ne da se stavljaju u situaciju da raskidaju ugovore s poduzetnicima i izlažu tvrtke sudskim tužbama i bankrotu, jer sada treba nabaviti bitno skuplji plin, što netko treba platiti pa neka to bude gospodarstvo. 
 
Tko je u problemu
 
"To su tvrtke u vlasništvu gradova i općina, baš zanimljivo je da u problemu nisu oni u miješanom ili stranom vlasništvu. Pratit ćemo, čekati i vidjeti koliko je problem velik. Vlada sada čeka da njihov menadžment i vlasnici istupe prema nama s prijedlogom što misle učiniti da riješe krizu. Onda ćemo mi reći što mislimo i kako bi to riješili. Nećemo dozvoliti da hrvatska industrija bude taoc nekoliko gradova, odnosno plinara, jer je još prije pola godine bilo jasno što će se dogoditi. Imamo tri jake kompanije s ozbiljnim ugovorima za plin, možda će oni danas-sutra biti pogodni da preuzmu opskrbu i riješe problem", rekao je Milatić. 
 
Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munje propitivao je odgovornost uprava plinara koje su zaključivale ugovore, raskidale ih ili ih sada ne mogu ispoštovati, te je tražio kaznenu odgovornost za takvo poslovanje. Milatić je pak rješenje problema za poduzetništvo vidio u ozbiljnom pristupu dobavi energenta, što velike kompanije već rade, te u obnovljivim izvorima, jer države je iz EU fondova nedavno potpisala 460 mil. kn vrijednih ugovora za energetsku učinkovitost i obnovljivce. 
 
"Poduzetništvo možemo štititi tako da svi izvučemo pouke, da poduzetnici vode računa o dugoročnijem ugovaranju, a mi kao Vlada da se maksimalno angažiramo oko što veće primjene obnovljivaca. Kod plina je to veći problem jer ćemo morati promišljati kroz zakonodavni okvir da se trgovci i opskrbljivači stave u neke okvire, koliko nam to budu direktive omogućavale", rekao je državni tajnik. 

TAGOVI