Ćorić u ratu s opskrbljivačima plinom koji su se našli u savršenoj oluji

Autor: N.D. Objavljeno: 13.01.2022. 🕜 11:47 Lokacija: Zagreb

Traži se hitna reakcija države i energetskog regulatora na lude okolnosti na tržištu plina

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić za Dnevnik Nove TV rekao je da će se o porastu cijene plina odlučivati prije travnja. Rekao je da se kratkoročno može razmišljati o zamzavanju cijena, kao što je Vlada napravila kod derivata, ali to nije dugoročno rješenje. No, na inzistiranje novinara rekao je da zamrzavanje cijena nije realna opcija, te da do rasta cijene za 80% neće doći, bit će to znatno manje. 

Državi je na raspolaganju umanjenje poreza, jer porezne stope na plin i električnu energiju su sada različite. Ministarstvo će pratiti što će se na tržištu događati naredna dva mjeseca. Ponovio je da je problem opskrbljivača plinom isključivo njihova odgovornost, jer se nisu na vrijeme hedgirali od cjenovnog rizika i nisu nabavili dovoljne količine plina. 

Na pitanje novinara hoće li svi oni imati dovoljno plina za građane Ćorić je rekao: "Dakle, ti opskrbljivači su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. RH je u prethodnim godinama učinila ogroman iskorak u pitanju proračuna i decentralizacijom pomogla jedinice lokalne samouprave. Sad je vrijeme da JLS, u čijem su vlasništvu te tvrtke, preuzmu odgovornostza ponašanje menadžmenta", rekao je Ćorić. 

Kelebuh: Novi kupci su nas potjerali u duboki minus

Jutarnji list je danas objavio tekst u kojem Mario Kelebuh iz Zelinskih komunalija pojašnjava situaciju u kojoj su se našli opskrbljivači, koji moraju po reguliranoj cijeni prodavati plin do 1. travnja, a već im je dogorjelo do prstiju. 

"Gubici u javnoj usluzi opskrbe plinom ne nastaju samo zbog rasta cijena plina nego i zbog obaveza koje nam je država, odnosno regulator, nametnuo. Tvrtka je obavezna prihvatiti svakog kupca u javnoj usluzi koji to zatraži. Zelinske komunalije kupile su dovoljne količine plina, no u proteklih nekoliko mjeseci treba nam više energenta koji moramo kupovati na tržištu. Plin nam treba za oko 130 novih kupaca, koji su ili bili kod komercijalnih prodavatelja plina, pa su se predomislili i zatražili ugovor u javnoj usluzi, ili su priključeni na plin. Naše obveze povećane us u tolikoj mjeri da smo već u zadnjem tromjesečju lani imali gubitak od oko 200.000 eur, a izgledno je da će to rasti. Tako dalje nećemo moći, i to ne samo mi, nego ni drugi pružatelji javne usluge", rekao je Kelebuh koji upozorava da će opskrbljivači do 1. travnja nagomilati takve gubitke da će biti kasno za sve. On smatra da bi država trebala hitno intervenirati i omogućiti ili rast cijene ili im se nadoknadi trošak nabave plina. 

Ivaplin je prvi koji "pada"

Prvi opskrbljivač koji bi za mjesec dana mogao otići u bankrot je Ivaplin iz Ivanić Grada, koji je prijavio da kroz mjesec dana više neće moći ispunjavati svoje obveze. U slučaju bankrota ili ulaska u blokadu opskrbljivača ulogu zajamčenog opskbljivača obavljao bi varaždinski Termoplin, no ni ta tvrtka ne bi mogla financijski podnijeti teret gubitaka koje je nemoguće osporiti, a kako sada proizlazi - niti izbjeći. Traži se hitna reakcija države, jer ove okolnosti su sve samo ne uobičajene na tržištu, te se već može početi postavljati pitanje sigurnost opskrbe plinom. 

Predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plina pri HGK Srećko Ezgeta na N1 televiziji je izjavio da bi izostanak reakcije, uz ove cijene na tržištu dovelo do poskupljenja plina od 300%. To bi generiralo nelikvidnost i daljnje probleme, zato on apelira na regulatornu agenciju HERA-u da poduzme odgovarajuće korake da ne dođe do kaskadnog urušavanja sustava. On drži da je vraćanje instituta opskrbljivača na veleprodajnom tržištu u periodu od dvije godine optimum, jer HEP bi mogao podnijeti te gubitke. Gruba računica pokazuje da je već došlo do 300 mil. kn gubitaka, a do kraja plinske godine to bi moglo narasti na milijardu kuna. 

TAGOVI