Europa treba dugoročne ugovore s isporučiteljima plina

Autor: B.L. Objavljeno: 20.01.2022. 🕜 10:04 Lokacija: Moskva (Rusija)

Tako smatra mađarski ministar vanjskih poslova

Potpisivanje dugoročnih ugovora s isporučiteljima plina bilo bi ključno za rješavanje trenutačne plinske krize u Europi. To je za rusku novinsku agenciju TASS izjavio mađarski ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Péter Szijjártó. Visoki mađarski dužnosnik pri tome ističe kao se Rusija na tom području pokazala kao pouzdan partner, a onima koji kritiziraju suradnju s njom na području energetike poručio je: "...kuće i domovi ne mogu se zagrijavati političkim stavovima. Jedini način kako se one mogu grijati je kada imate prirodni plin"


Razlozi krize

Europska plinska kriza doslovno je eksplodirala prošle jeseni kada su cijene plina vrlo brzo prekoračile granicu od 1 USD/m3 i dosegnule 2 USD/m3, dok su istodobno razine plina u europskim podzemnim skladištima plina iznimno niske. Analitičari smatraju da je krizu uzrokovalo više čimbenika. Jedan od njih je golemi porast potražnje za plinom u Aziji, što je dovelo do značajnog rasta cijena plina na azijskom tržištu, zbog čega su se svjetski pravci opskrbe plinom (uglavnom u ukapljenom stanju, odnosno kao LNG) usmjerili prema azijskim zemljama. Istodobno, u Europi je zbog smanjene proizvodnje električne energije u vjetroelektranama došlo do značajne potražnje za plinom za pogon termoelektrana. 

No, u svakom slučaju se glavnim razlogom za iznimno veliku volatilnost na europskom tržištu plina smatra iznimno mala napunjenost podzemnih skladišta plina. Naime, još su sredinom listopada prošle godine europska skladišta bila ispunjena na razini 71% količina koje su bile potrebne u prethodnoj sezoni grijanja (2020./2021.).


Rusija se drži dugoročnih ugovora

Istodobno, ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je kao izvoz plina iz Rusije za Europu na osnovi dugoročnih ugovora s ruskom plinskom tvrtkom Gazprom stoji čak četiri puta manje od plina koji se nabavlja na spot-tržištu. Ruski predsjednik stoga je podsjetio kako Rusija i dalje ostaje pri dugoročnim ugovorima kao najboljem rješenju za osiguravanje isporuka plina, dok Europska unija teži napuštanju takvih ugovora i okretanju spot-tržištu, pojašnjava TASS.

TAGOVI