Vremena krize idealan su trenutak za stvaranje novih prilika

Autor: B.O. Objavljeno: 26.01.2022. 🕜 10:15 Lokacija: Zagreb

Zakonodavni okvir nepotrebno je složen i restriktivan te nekoherentan, kaže David M. Smith

Svijet u kojem živimo trenutno se suočava s ogromnim tehnološkim, demografskim, ekološkim i geopolitičkim promjenama koje redefiniraju globalni poredak, a koje je pandemija dodatno ubrzala, nedavno je izjavio David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB), za stručni časopis EGE. 

"Poticanje interdisciplinarnosti, mobilnosti te snažnije suradnje sa znanstvenoistraživačkim sektorom neki su od ključnih preduvjeta za pronalaženje inovativnih rješenja za uspješno suočavanje s ovim izazovima. Međutim, tu nailazimo na određene prepreke", kazao je. 

Problemi koji su prisutni u hrvatskom znanstvenom sustavu, nastavio je, mogu se slobodno klasificirati kao financijski, zakonodavni, kadrovski i infrastrukturni.

 

Postizanje ozbiljnog napretka 

"Iz financijske perspektive, s razinom ulaganja u istraživanje i razvoj manjom od jedan posto bruto domaćeg proizvoda jednostavno nema dovoljno resursa u ponudi za postizanje objektivne konkurentnosti. Unatoč značajnim poboljšanjima posljednjih nekoliko godina, posebice kroz europske strukturne i investicijske fondove, uvijek je izazov postići ozbiljan napredak pod strogim proračunskim ograničenjima", napomenuo je. 

Zakonodavni okvir u Hrvatskoj, dodao je, nepotrebno je složen i restriktivan te nekoherentan. "Često su različiti zakoni i pravilnici u sukobu jedni s drugima, što značajno ograničava stupanj fleksibilnosti i kreativnosti u adresiranju kako problema, tako i izazova", istaknuo je, među ostalim, Smith. 

Više o tome moguće je pročitati u novom broju stručnog časopisa EGE

Na časopis EGE, koji izlazi pet puta godišnje i prati najnovija kretanja u energetici, možete se pretplatiti OVDJE.

TAGOVI