EU će investirati više od milijardu eura u prekograničnu energetsku infrastrukturu

Autor: N.D. Objavljeno: 28.01.2022. 🕜 08:48 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Novac za prekogranične interkonektore i proširenje plinskog skladišta u Bugarskoj

Zemlje EU-a dogovorile su se o prijedlogu Komisije za ulaganje 1,037 milijardi eura u pet prekograničnih infrastrukturnih projekata u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) za transeuropske energetske mreže. CEF će financijski podržati četiri projekta za izgradnju i jednu studiju. Najveći iznos sredstava ići će za projekt interkonektora EuroAsia (657 milijuna eura) te za potporu prve elektroenergetske interkonekcije između Cipra i europske mreže. Dodjela sredstava CEF-a stoga podupire provedbu Europskog zelenog dogovora. Sporazumom od ove srijede dodjeljuje se financijska potpora za izgradnju tri projekta za prijenos električne energije i jednog za skladištenje plina, kao i potporu studiji o transportu CO2. 

Euroazijski interkonektor dobit će najveću potporu od čak 657 milijuna eura. Ovaj projekt povezuje prijenosne mreže Cipra i Grčke, omogućujući prijenos električne energije u oba smjera i okončavajući energetsku izolaciju Cipra. Za drugu fazu projekta Baltičke sinkronizacije dodijeljeno je 170 milijuna eura. Druga faza Baltičkog projekta uključuje financiranje jačanja mreže u Poljskoj i nadogradnju prijenosne infrastrukture u Litvi, Latviji i Estoniji, čime se podupire integracija elektroenergetskog sustava baltičkih država s drugim europskim mrežama. 

Aurora dalekovod dobio je 127 milijuna eura. Sredstva CEF-a podržat će razvoj trećeg dalekovoda između Švedske i Finske kako bi se povećao kapacitet prijenosa električne energije između dviju zemalja i podržala integracija obnovljive električne energije na kopnu i na moru. Za proširenje podzemnog skladišta plina Chiren osigurano je 78 milijuna eura. Ovaj projekt obuhvaća povećanje kapaciteta skladišta plina u Bugarskoj, što je neophodno za regionalnu sigurnost opskrbe u jugoistočnoj Europi, kao i smanjenje troškova opskrbe plinom. Za drugu fazu studije Sjeverno svjetlo osigurano je 4 mil. eura, a studija razmatra proširenje kapaciteta za transport i privremeno skladištenje ugljičnog dioksida u Norveškoj, otvorenih za industrijske klastere iz cijele EU, s ciljem da se udovolji dodatnoj potražnji, objavila je Europska komisija.

TAGOVI