Velik interes za energetska odobrenja

Autor: N.D. Objavljeno: 31.01.2022. 🕜 15:04 Lokacija: Zagreb

Realističnija informacija o stvarnom razvoju projekata obnovljivaca u Hrvatskoj

Prema novom Zakonu u tržištu električne energije developeri zainteresirani za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bili su dužni do 19. siječnja predati zahtjev za energetsko oobrenje, nužan korak za ozbiljan razvoj projekta. Energetsko odobrenje do novog se zakona ishodilo nakon lokacijske dozvole, no po novome ono se ishođuje prije i državi daje raniju informaciju o razvoju projekata te tako omogućava bolje upravljanje sektorom. 

Energetsko odobrenje potrebno je za novo proizvodno postrojenje, povećanje snage postojećeg postrojenja i/ili postrojenja za skladištenje energije. Ono omogućuje stjecanje statusa nositelja projekta u zakonskom smislu te upis u Registra OIEK te povlaštenih proizvođača, a podatak o broju zahtjeva daje realističniju sliku o razvoju obnovljivaca u Hrvatskoj. 

Preliminarne brojke

Do 19. siječnja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zaprimilo je 207 zahtjeva za energetsko odobrenje, odgovoreno je naš upit iz ministarstva. "U tijeku je upis opsežne dokumentacije u evidenciju a i prije svih unosa je vidljivo da smo zaprimili najmanje 2.000 MW u zahtjevima. Za dvadesetak dana ćemo moći potvrditi točan podatak o snagama, tehnologijama i kvaliteti dokumentacije, u smislu formalno-pravne ispravnosti", kažu u MINGOR-u. 

Državni tajnik Ivo Milatić prošli je tjedan na Hrvatskom radiju izjavio da će se iz pristiglih zahtjeva za energetsko odobrenje iskristalizirati 1.600 MW projekata, što će "biti dovoljno da se do 2024. dogodi 1500 MW nove snage u sustavu", što je uvjet Nacionalnog programa za oporavak i otpornost. 

Napeti rokovi

Fizičke ili pravne osobe energetsko će odobrenje po dobivanju platiti 50 kn/kWh priključne snage, a to će biti prihod HROTE-a. Energetsko odobrenje nije jamstvo nositelju za izgradnju niti ima pravnih učinaka na vlasništvo i druga stvarna prava, niti predstavlja pravnu osnovu za ulazak u posjed nekretnine, ali se smatra dokazom pravnog interesa za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole. Snaga postrojenja za koje je izdano energetsko odobrenje se može povećavati do 25% pod određenim uvjetima a ima ograničen rok trajanja, nakon čega se odobrenje ukida. Developer ima tri godine za ishođenje lokacijske dozvole i pet godina do građevinske dozvole (7 g. za HE veće od 10 MW), u protivnom mu se raskida ugovor o pravu služnosti ili građenja, te ukupno 7 godina za izgradnju postrojenja, osim ako je riječ o hidroelektrani snage veće od 10 MW, kada taj rok iznosi 10 godina.

Neslužbeno, developeri pozdravljaju pravnu uređenost obnovljivaca, koja je sada bitno bolja nego prije novog ZOTEE-a. No, rokovi važenja energetskih odobrenja će biti itekako napeti za one koji su na početku, što bi se moglo pokazati nerealističnim uzevši u obzir brojne "papirnate" obaveze prije samog početka građenja i poslovičnu brzinu hrvatske administracije. 

Rok za natječaj po premijskom modelu stalno se pomiče. U Ministarstvu kažu da će raspisivanje natječaja po premijskom modelu ovisiti o količini spremnih projekata za potencijalno javljanje na natječaj, a raspisivanje natječaja očekuje se najkasnije u trećem kvartalu.

TAGOVI