Javna rasprava o tarifnim stavkama

Autor: B.O. Objavljeno: 28.01.2022. 🕜 11:16 Lokacija: Zagreb

Pokušaj zaštite kupaca u zajamčenoj opskrbi od tržišnih potresa

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) obavještava zainteresiranu javnost o početku javne rasprave o Prijedlogu Metodologije za određivanje iznosa tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijomCilj je očigledno, pokušaj zaštite osjetljivih kupaca od divljanja cijena na ržištu.

Naime, svrha zajamčene opskrbe je osiguranje kontinuiteta opskrbe u poduzetništvu koje ostaje bez opskrbljivača, a alternativa je isključenje. HERA je uočila da je važeća Metodologija "preosjetljiva" na maksimalne iznose kvartalnih cijena za temeljne i vršne proizvode u naredna četiri kvartala. Zato će se u ovoj novoj Metodologiji kod određivanja referentnih cijena koristi prosječni iznos za sljedeće četiri kvartala na burzi HUDEX, umjesto maksimalnih iznosa. Također se uvodi i opskrbna naknada. Iznose tarifa od 1. travnja HERA će odrediti do 15. ožujka, a Metodologija bi na snagu trebala stupiti do 1. ožujka.

"Ovim putem pozivamo energetske subjekte te zainteresiranu i stručnu javnost da dostave svoje primjedbe, mišljenja ili očitovanja. Javna rasprava se održava od 27. siječnja do 10. veljače", javlja HERA.

Prijedloge, kritike i primjedbe moguće je iznijeti ispunjavanjem Obrasca za primjedbe

Ispunjeni obrazac primjedbi potom je potrebno poslati na e-mail savjetovanje@hera.hr, najkasnije do 10. veljače. 

TAGOVI