Stigli veliki komadi opreme za Rafineriju nafte Rijeka

Autor: N.D. Objavljeno: 27.01.2022. 🕜 15:32 Lokacija: Rijeka

Najveće energetsko gradilište u državi sve je živahnije

Modernizacija INA-ine Rafinerije nafte Rijeka napreduje, sudeći prema vijestima iz kompanije. U Luku Rijeka s kašnjenjem od cca. mjesec dana stigli su prvi komadi velike opreme za novo postrojenje u sklopu Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, a dopremljeni su teretnim brodom iz Republike Koreje, javila je na svom Linkedin profilu kompanija. Uz impresivne kolone i spremnike, na brodu se nalazila i druga potrebna oprema koja će se ugraditi u novo rafinerijsko postrojenje poput izmjenjivača i zračnih hladnjaka. 

Dostavljeni komadi ovih će dana baražnim brodom biti prebačeni na gradilište u rafineriji. Sva oprema i materijali potrebni za projekt su u potpunosti naručeni. Većina glavne opreme planira se ugraditi do kraja godine, dok će se ostala oprema ugrađivati kako će se projekt privoditi kraju, kažu u INA-i. Modernizacija napreduje, ali izgleda sporije nego se najavljivalo još prije par godina. Prema informacijama iz INA-e s kraja prosinca 2021. ukupno je završeno 32% radova, 90% inženjeringa i usluge ugovaranja, 57% nabava ali  u izgradnji je bilo 9% postrojenja. 

Kada se očekuje dovršetak modernizacije postrojenja nije poznato, a 2020. je najavljivano da bi postrojenje za preradu koksa s radom trebalo početi 2023. U svakom slučaju, riječ je o najskupljem energetskom projektu u državi, vrijednijem od četiri milijarde kuna, koji će INA-i dati kompetitivnu prednost koja joj je potrebna za budućnost. 

TAGOVI