Koliko će koštati plin kućanstvima ako se država odrekne PDV-a

Autor: N.D. Objavljeno: 27.01.2022. 🕜 09:09 Lokacija: Zagreb

Tek nulti PDV na plin s ovim bi cijenama donio neku razliku

Dnevnik Nove TV donio je kalkulacije što bi donijelo smanjenje PDV-a na prirodni plin, što je najavila Vlada kao jednu od mjera za borbu protiv drastičnog poskupljenja tog energenta od 1. travnja. Nekoliko je mogućih scenarija a računi će biti znatno veći nego do sada. Dnevnik kalkulira da prosječna obitelj potroši 4875 kuna na godinu na plin. Ako PDV na plin ostane 25%, a cijene ostanu ovako visoke, račun na godišnjoj razini skače na 8625 kuna. Odluče li iz Vlade PDV svesti na 13 posto, račun će biti manji, ali i dalje jako visokih 7797 kuna. 

Bude li pak PDV spušten na pet posto, račun će biti u prosjeku 7245 kuna, a odrekne li se Vlada naplate PDV-a, račun bi bio 6900 kuna. Igranje s PDV-om ima i posljedice za proračun. Od prirodnog plina država prikupi 1,2 mlrd. kuna godišnje. Kada Vlada ne bi intervenirala, bilo bi to dodatnih 300 milijuna kuna, a smanji li PDV na 13 posto, u blagajni će biti 31 milijun kuna manje. Padne li PDV na pet posto, proračun je kraći za 252 milijuna kuna, a odrekne li se Vlada PDV-a, proračun gubi 390 milijuna kuna. 

Kada će Vlada objaviti svoje mjere još nije poznato. Premijer Plenković jučer je najavio povećanje iznosa vaučera na električnu energiju, kojeg prima 63.000 kućanstva a iznosi 200 kn, kao i veći obuhvat korisnika vaučerima, a oni bi vrijedilii za plin. Računa se da će HEP amortizirati dio udara poskupljenja građanima. No, o mjerama za malo i srednje poduzetništvo i industriju nitko ništa ne govori, a mediji su svakog dana sve puniji priča o poskupljenju hrane i usluga. 

TAGOVI