HEP će ipak "utrčati" da spašava od rasta cijene energenata

Autor: N.D. Objavljeno: 20.01.2022. 🕜 09:50 Lokacija: Zagreb

Paket mjera za spašavanje građana od rastuće cijene enrgenata već se "kuha"

Premijer Plenković je jučer na aktualnom prijepodnevu najavio paket mjera za smanjenje udara rasta cijena. U slučaju povećanja cijena, osim limitiranja cijena goriva, podići ćemo i naknade za socijalno ugrožena kućanstva, a kod cijene struje i plina osloniti se na HEP koji može preuzeti dio na svoja leđa i smanjiti udar na građane, kazao je. 

Vlada će sastaviti paket mjera za smanjenje udara rasta cijena energenata na građane nastave li cijene rasti, najavio je premijer Plenković. „U slučaju povećanja cijena, osim limitiranja cijena goriva, podići ćemo i naknade za socijalno ugrožena kućanstva, a kod cijene struje i plina osloniti se na HEP koji može preuzeti dio na svoja leđa i smanjiti udar na građane“, kazao je Plenković odgovarajući zastupnici Mireli Ahmetović na upit što misli poduzeti po pitanju rasta cijena. 

Kao treći element, Plenković je naveo PDV-a koji na struju iznosi 13%, a na plin 25%. Premijer Plenković je pojasnio da je rast cijena energenata uzrokovan poremećajem u opskrbi, covidom i velikom potražnjom. "Kućanstva u Hrvatskoj nisu vidjela još rast cijena struje niti će ih doživjeti do 1. travnja, a ista je stvar i s cijenom plina”, kazao je.

Limitiranje cijene goriva

Najavio je kako bi država ponovno mogla limitirati cijene goriva, ako će cijene rasti i idući tjedan. "Ukoliko imamo procjenu da će cijena idućeg tjedna rasti, mi ćemo opet limitirati sva goriva, osim premiuma“, odgovorio je premijer zastupniku Miru Bulju, objavila je Vlada. 

Treba znati da je HEP nedavno uzeo 300 mil. eura kredita za tekuću likvidnost i investicije, koje su za ovu godinu planirane na rekordnih četiri milijarde kuna. Taj plan vjerojatno će se sada revidirati, jer će vladin paket pomoći kućanstvima itekako koštati pošto je cijena električne energije i plina na tržištu rekordna. Što je s cijenama za gospodarstvo, koje su malom poduzetništvu poskupile struju i do 300%, nije rečeno, no bit će to bez sumnje jak motor za generiranje inflacije. 

TAGOVI