Belgija vjerojatno ipak neće tako brzo gasiti reaktore

Autor: N.D. Objavljeno: 19.01.2022. 🕜 09:38 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Belgijski regulator traži hitan odgovor na pitanje sigurnosti opskrbe

Belgijska federalna agencija za nuklearnu kontrolu (FANC) objavila je da nuklearni reaktoru u toj zemlji Doel 4 i Tihange 3 mogu nastaviti s radom nakon 2025. ako provedu još minimalne sigurnosne nadogradnje koje su uglavnom već osigurane. Vlada bi trebala brzo odlučiti o njihovoj dugoročnoj budućnosti te razviti širi pristup za rješavanje pitanja nuklearne sigurnosti. Krajem prosinca 2021. belgijska koalicijska vlada usuglasila se da će zatvoriti nuklearne elektrane do 2025., s tim da će reaktori Doel 3 i Tihange 2 biti zatvoreni 2022., odnosno 2023. 

Dva novija reaktora Doel 4 i Tihange 3 trebali bi biti zatvoreni 2025., no FANC je sklon dopustiti duži rad novijih reaktora ako izvještaj operatora mreže Elie pokaže da će biti ugrožena sigurnost dobave. FANC je sada izašao s izvještajem da je moguće dopustiti duži rad dvaju novijih reaktora, kako bi se osigurala sigurnost dobave nakon 2025. 

To je tzv. "Plan B", o kojem bi vlada trebala odlučivati čim prije, do kraja prvog kvartala 2022., traži regulator. Belgijske nuklearke osiguravaju gotovo polovinu proizvodnje u toj državi i još nije ustanovljeno čime bi Belgija zamijenila reaktore koje namjerava zatvoriti. Operator mrže Elia je ranije objavio da će do kraja 2026. trebati barem 3.6 GWe novih termolektrana do kraja 2025., objavio je World nuclear news. 

TAGOVI