Njemačka nastavlja s gašenjem reaktora

Autor: N.D. Objavljeno: 21.12.2021. 🕜 08:44 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Njemačka se ovih dana oprašta od još tri nuklearne elektrane, a sve se gase do kraja iduće godine

Njemačka nastavlja sa svojim planom zatvaranja nuklearnih reaktora do kraja 2022. i samo u par dana ove godine još tri nuklearna reaktora bit će skinuta s mreže do kraja ove godine, a takav plan donesen je nakon problema u Fukushimi. U 2022. s radom nastavlja još samo tri nuklearne elektrane u toj zemlji. To nije moglo doći u lošiji trenutak, jer cijene električne energije na burzi trenutno obaraju sve rekorde. Nova ministrica zaštite okoliša Steffi Lemke iz Zelenih podupire plan. "Izlazak iz nuklearne energije je neodgodiv i napreduje prema planu. I to je dobro", rekla je. Ali nisu svi tako zagrijani za taj cilj. Nekoliko izvršnih direktora velikih konglomerata, uključujući bivšeg čelnika kemijskog diva BASF Juergena Hambrechta pozvali su političare da produže vijek rada postojećih nuklearki, barem do kraja dekade. 

Kritičari upozoravaju da će nastati problem s opskrbom električnom energijom, jer Njemačka želi zatvoriti i termoelektrane na ugljen prije 2038. AfD se također zalaže za odustanak od gašenja šest preostalih nuklearki barem do kraja desetljeća, optužujući federalnu vladu za "najgluplju svjetsku energetsku politiku", koja će "cijele gradove ostaviti u mraku", ali takva im interpelacija u Bundestagu nije prošla, piše DPA. 

Dostatni kapaciteti

Njemački institut za ekonomska istraživanja pak ističe da i nakon izlaska nuklearki iz pogona postoje dostatni kapaciteti za osiguranje opskrbe energijom u Njemačkoj. Poanta je u tome da se elektroenergetski sustav "brzo prebaci na obnovljive izvore u suglasju s pohranom i fleksibilnom opskrbom". Njemačka je u proteklih par mjeseci najavila da planira izgraditi nekoliko termoelektrana na plin do 2030., do kada se pretpostavlja da će biti dopuštena izgradnja takvih kapaciteta. 

EU debata oko nuklearki i plina još traje, jer zelena taksonomija za te tehnologije još nije donesena, ali vjetar trenutno puše u pozitivnom smjeru za plin i nuklearnu energiju kao "zelene investicije" u taksonomiji prihvatljivih ulaganja. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) naglašava da nuklearna energija emitira 40 puta manje stakleničkih plinova od najučinkovitije plinske elektrane, te da se uglavnom pokazuje sigurnom i konkurentnom. No, tu je stalno prisutno pitanje sigurnosti kojom se skupljaju politički poeni.  

Čak i kada ugasi nuklearne elektrane, Njemačkoj ostaje dekomisija i zbrinjavanje radioaktivnog otpada - do 2080. trebat će zbrinuti 10.500 tona visokoradioaktivnog otpada iz istrošenog goriva. Odlagalište za to trebalo bi biti službeno određeno do 2031. godine, piše DPA. 

TAGOVI