IEA: globalno rekordna proizvodnja energije iz ugljena ikada

Autor: N.D. Objavljeno: 22.12.2021. 🕜 14:54 Lokacija: Pariz (Francuska)

Potražnja za ugljenom u naredne dvije godine oborit će proizvodne rekorde

Proizvodnja električne energije iz ugljena trebala bi ove godine dosegnuti najvišu razinu u povijesti, prema izvješću Međunarodne energetske agencije (IEA), a izvršni direktor organizacije poziva na hitne mjere za smanjenje emisija iz tog sektora. IEA-ino izvješće, "Coal 2021.", navodi da je proizvodnja energije iz ugljena na planeti na putanji koja će povećati za 9% u 2021., dosegnuvši 10.350 TWh. IEA je konstatirala da je oporavak potaknut ovogodišnjim brzim oporavkom gospodarstva, koji je povećao potražnju za električnom energijom mnogo brže nego što niskougljična proizvodnja energije može pratiti. 

Oštar rast cijena prirodnog plina je povećao potražnju za energijom iz ugljena čineći je troškovno konkurentnijom. Što se tiče globalne potražnje za ugljenom, koja se odnosi na sektore kao što su proizvodnja čelika i cementa, kao i proizvodnja električne energije, ona bi trebala porasti za 6% 2021. U izvješću IEA-e navodi se da bi svjetska potražnja za ugljenom “mogla dosegnuti novu vrijednost svih vremena u sljedeće dvije godine”. Što se tiče proizvodnje ugljena, IEA prognozira da će ona doseći najvišu razinu svih vremena u 2022., a zatim stati kako se potražnja smanjuje. 

U izjavi objavljenoj uz izvješće, izvršni direktor IEA-e, Fatih Birol, opisao je ugljen kao „najveći pojedinačni izvor globalnih emisija ugljičnog dioksida, a ovogodišnja povijesno visoka razina proizvodnje energije iz ugljena zabrinjavajući je znak koliko je svijet daleko je u svojim naporima da smanji emisije prema neto nula. Bez snažnih i trenutnih mjera vlada za rješavanje problema emisija ugljena - na način koji je pošten, pristupačan i siguran za one koji su pogođeni - imat ćemo male šanse, ako ih uopće ima, ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 °C", rekao je Birol .

TAGOVI