Ultrabogati Rosneft je objavio svoju niskougljičnu strategiju

Autor: N.D. Objavljeno: 22.12.2021. 🕜 15:18 Lokacija: Moskva (Rusija)

Kako će ruski proizvođač nafte odgovoriti na klimatske izazove

Rosneft - najveći ruski proizvođač nafte, dobio je odobrenje direktora za svoju najnoviju strategiju smanjenja emisija, a cilja se na neto nulte emisije do 2050. godine. Prema novom modelu “ROSNEFT-2030”, tvrtka će smanjiti emisije za 5% do 2025. i 25% do 2030. godine, uz smanjenje intenziteta emisija metana na manje od 0,2%. U priopćenju, tvrtka je rekla kako bi ispunila ove ciljeve da će implementirati "proizvodnju energije s niskim udjelom ugljika, nulti 'flairing', korištenje tehnologija za uštedu energije, tehnologije za hvatanje i skladištenje ugljika i korištenje prirodnih ponora ugljika - šuma". Prihodi grupe trebali bi se po riječima CEO-a Igora Sechina više nego udvostručiti do 2030. a cilj je biti lider energetske tranzicije u Rusiji.

Vozni park Rosnefta bit će prebačen na goriva s nižim emisijama, a tvrtka također želi proizvoditi i prodavati zrakoplovna goriva s nižim ugljičnim otiskom. Strategija je usmjerena na proizvodnju ugljikovodika od 330 milijuna tona ekvivalenta nafte godišnje. 

Rast će prvenstveno biti potaknut vodećim projektom grupe Vostok Oil, kao i velikim novim projektima uključujući polja Russkoje, Jurubcheno-Tokhomskoje, Severo-Danilovskoje i Severo-Komsomolskoje. Prema S&P Global Plattsu, ova grupa projekata posjeduje resurse koji potencijalno predstavljaju oko 44 milijarde barela sirove nafte, a samo Vostok bi trebao proizvoditi dva milijuna barela dnevno do 2030. godine.

TAGOVI