Rusija će razbiti Gazpromov monopol u Europi

Autor: N.D. Objavljeno: 17.09.2021. 🕜 11:16 Lokacija: Moskva (Rusija)

Rosneft je godinama želio izvoziti plin ali mu država to do sada nije dala

Rusko ministarstvo energetike piprema izvješće u kojem razmatra mogućnost da privatna kompanija Rosneft započne s izvozom plina kroz plinovod Sjeverni tok 2, objavio je Interfax citirajući zamjenika premijera Aleksandra Novaka. Trenutno je od države kontrolirani Gazprom monopolist u izvozu ruskog plina u Europsku uniju, a Novak je izvijestio da je Rosneft prošli mjesec zatražio dozvolu za izvoz plina, koju vlada sada razmatra. Rosneft, čiji fokus je na nafti i njegov dioničar BP dugo su tražili način da izvoze plin iz Rusije pošto na tome mogu bolje zaraditi nego na domaćem tržištu. 

S druge strane, Gazprom je pod pritiskom EU jer je suvlasnik plinovoda i vlasnik plina, što nije u skladu s pravilima o razdvajanju djelatnosti, kako je nedavno presudio i visoki njemački sud. To je dovelo do spekulacija da bi se Gazprom mogao odreći vlasništva nad plinovodom, što je malo vjerojatno. Ulazak Rosnefta "u igru" ne bi bio neočekivan.

Čekanje na Sjeverni tok 2

Plinovod Sjeverni tok 2 može početi s radom tek nakon što njemački regulator Bundesnetzagentur izda potrebne dozvole, a na webu Bundesnetzagentura piše da je 8. rujna počeo teći četveromjesečni period u kojem će plinovod dobiti odobrenje. Gazprom je u kolovozu najavio da bi ove godine tim plinovodom mogao isporučiti 5,6 mlrd. m3 plina. Spot cijene na TTF-u trenutno su na visokih 66 eura/MWh a početak isporuka Sjevernim tokom 2 mogao bi malo ohladiti usijano tržište plina ove zime. 

TAGOVI