Uz ugovor, Gazprom je spreman povećati ispruke plina Europi

Autor: N.D. Objavljeno: 27.09.2021. 🕜 08:23 Lokacija: Moskva (Rusija)

Prvo potpiši s Rusima dugoročno, a zatim slijede količine

Gazprom je spreman povećati isporuke prirodnog plina u Europu, objavila je novinska agencija Interfax u nedjelju pozivajući se na riječi glasnogovornika Kremlja. Dmitrij Peskov rekao je da je Gazprom zainteresiran za više ugovora o opskrbi plinom. "Je li moguće dobiti više plina od Gazproma i ondje ga upumpavati? Moguće je. Gazprom je spreman. Štoviše, već je pokrio sve dodatne zahtjeve za opskrbom", rekao je Peskov, piše Interfax. 

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i nekoliko zastupnika Europskog parlamenta optužili su Gazprom da ne čini dovoljno da poveća količinu plina za Europu u kojoj su porasle cijene plina. Peskov je ponovio da Gazprom ispunjava sve obveze o opskrbi plinom. "Je li Gazprom spreman za više, za potpisivanje više ugovora? Gazprom je zainteresiran za to. To je radi toga jer su naši potrošači u Europi naši glavni partneri, a isporuke iz SAD-a su samo propaganda", rekao je, prenosi Interfax.

Analitičari smatraju da su ovakve izjave Gazproma pritisak na zapad da odobri puštanje u rad plinovoda Sjeverni tok 2, kojeg tek treba odobriti njemački energetski regulator, a rast cijena pritisak je na njega da to učini čim prije. Iz tog plinovoda u Europu do kraja godine neće stići značajne količine plina. 

TAGOVI