Vlada opet ograničava cijenu goriva

Autor: N.D. Objavljeno: 07.02.2022. 🕜 15:59 Lokacija: Zagreb

Visoke cijene naftnih derivata zamrzavaju se na mjesec dana

Andrej Plenković, premijer RH, nakon telefonske sjednice Vlade, kazao je da je donesena odluka o zamrzavanju cijena goriva - eurosupera 95 na 11,37 kuna, dizela 11,29 kuna i plavog dizela na 6,50 kuna. Odluka na snagu stupa danas i na snazi će biti narednih mjesec dana, a riječ je o Uredbi koja je fiksirala cijene osnovnih derivata. 

Dodao je da cijene premium goriva neće biti limitirane. "Ovime dajemo još jednu poruku, istina intervencionističku da na ovaj način Vlada pokazuje da država vodi računa o građanima", kazao je Plenković. Istaknuo je da živimo u tržišnom gospodarstvu i da cijene ne određuje Vlada. "Voljeli bismo da cijena bude niža, u ovom trenutku mi smo napravili potez", kazao je premijer, prenosi Tportal. 

Vlada je za regulaciju cijena donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koja će se primjenjivati samo na eurosuper 95, edurodizel i eurodizel plavi, koja se za benzine sa više oktana i sva premium goriva cijene i dalje mogu formirati slobodno. Maksimalni iznos maloprodajnih cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trođarinu i PDV a u cijeni je i premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu. Uzgred, Hrvatska je po cijenama naftnih derivata iznad okolnih zemalja, a marža trgovaca u jednoj litri je oko 1,60 kn, što je rekordno visoko. 

TAGOVI