Cijena emisijskih dozvola bliži se 100 eura po toni CO2

Autor: N.D. Objavljeno: 04.02.2022. 🕜 12:52 Lokacija: Zagreb

S 33 eura krajem 2020. na današnjih 95 eura/t, sve veći uteg cijeni električne energije

Trošak emisije ugljičnog dioksida, poznat i kao ETS dozvola, prema EU sustavu trgovanja emisijama dosegnuo je unutardnevni rekord od gotovo 95 eura po toni, a sudionici na tržištu spremaju se na mogućnost skoka preko stotinjak eura. Prirodni plin je još uvijek toliko skup u Europi da potiče potražnju za ugljenom za grijanje, proizvodnju električne energije i druge potrebe, iako je trošak emisijskih dozvola iz korištenja ovog krutog goriva puno veći. 

Slab vjetar i otkazivanje dražbe 1. veljače za certifikate CO2 na europskoj burzi EEX zbog tehničke pogreške pridonijeli su rastu cijena dozvola do 94,91 eura na ICE Endex tržištu. Fjučersi koji istječu u prosincu koštali su rekordnih 94,21 euro po toni ugljičnog dioksida i ekvivalentne količine stakleničkih plinova na jučerašnjem zatvaranju. Naime, neodržavanje aukcije smanjilo je broj dostupnih certifikata u okviru Sustava trgovanja emisijama Europske unije - EU ETS

Psihološka granica je blizu

Analitičari računaju na to da će u dogledno vrijeme prijeći psihološku razinu od sto eura po toni. Cijena dozvole prije samo dva mjeseca premašili su 80 eura, u odnosu na samo 32,94 eura na kraju 2020. godine. Davatelj financijskih podataka Refinitiv objavio je ranije ovog tjedna da se globalno tržište za emisije stakleničkih plinova povećalo za 164% na 760 milijardi eura prošle godine. Od toga EU ETS iznosi 683 milijarde, a sjevernoameričko tržište poraslo je samo šest posto na iznos koji bi se preračunao na 49 milijardi eura. Kina također ima sustav trgovanja emisijama ali nelikvidan, prenosi Balkan Green energy news.

TAGOVI