WWF protiv plina i nuklearki u energetskom miksu

Autor: N.D. Objavljeno: 03.02.2022. 🕜 15:33 Lokacija: Zagreb

Opasno nadmudrivanje na štetu okoliša, kažu zeleni

Europska komisija jučer je objavila delegirani akt koji se tiče daljnje primjene plina i nuklearne energije u energetskom miksu, kojem se zeleni protive. Prijedlog Komisije ima za cilj razjasniti pojedinosti robusnog akta o taksonomiji EU-a, čiji članak 19. zahtijeva da se kriteriji taksonomije temelje na znanosti, ne daju poseban tretman određenim tehnologijama i da se lako mogu provjeriti, upozorava WWF. 

Udruga naglašava da novi plinski i nuklearni kriteriji krše svaki od ovih zahtjeva i stoga nisu u skladu s uredbom. WWF poziva Europski parlament i Vijeće, od kojih svaki ima mogućnost glasanja o prijedlogu, da ga odbiju.

Europska komisija upustila se u opasan proces inkriminacije s europskim vladama. Konačni plinski i nuklearni kriteriji još su gori nego u nacrtu i ovaj akt se, ako želimo zaštititi vjerodostojnost cijele taksonomije EU, mora odbaciti. U trenucima dok se cijeli svijet suočava s problemom klimatskih promjena, ulaganje u nuklearnu, što zagovara i Slovenija, ili fosilnu energiju, što zagovara Hrvatska, apsolutno je problematično! Niti jedna financijska institucija ne bi smjela koristiti ovaj akt za donošenje odluka o zelenim financijama, jer bi se i dalje izlagale rizicima lažnog zelenog pranja, štete po ugled, neiskoristive imovine i pravnih komplikacija,” ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

TAGOVI