EK odgađa "presudu" plinu i nuklearnoj energiji

Autor: N.D. Objavljeno: 12.01.2022. 🕜 08:33 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Zainteresiranima se daje još malo vremena za razmatranje kontroverznog nacrta

Europska komisija priopćila je u ponedjeljak da je odgodila krajnji rok za stručnjake za davanje povratnih informacija o planovima za zelenu taksonomiju kako bi se projekti za iskorištavanje prirodnog plina i nuklearne energije označili kao održiva ulaganja. "Presuda" plinu i nuklearkama bit će kasnije ovog mjeseca. Komisija je krajem prošle godine izradila nacrt plana za stavljanje nekih plinskih i nuklearnih ulaganja u taksonomiju Europske unije, pravilnik kojim se definira koja se ulaganja mogu označiti kao prihvatljiva za klimu u EU. Cijela priča podijelila je EU u dva politični suprotstavljena bloka a dogovor je teško postići. 

Bruxelles je u ponedjeljak priopćio kako će njegovi stručni savjetnici imati vremena do 21. siječnja da dostave povratne informacije o nacrtu prijedloga, a ne do 12. siječnja kako je prvobitno planirano. "Rok je odgođen za tjedan dana, a razlog je zapravo da se struci da malo više vremena da iznese svoje stavove", rekao je glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer na brifingu za novinare, misleći na savjetnike iz industrije , nevladine organizacije i financijski sektor. 

Komisija je nacrt podijelila sa svojim savjetnicima kasno na Novu godinu, postavljajući rok za koji su aktivisti rekli da je prekratak i ograničeno ispituje pravila - prijedlozi koje je izvršna vlast EU odbacila, objavio je Reuters.

TAGOVI