Zajamčena opskrba plinom bit će znatno skuplja

Autor: N.D. Objavljeno: 23.02.2022. 🕜 11:39 Lokacija: Zagreb

Država će zaštititi zajamčenog opskrbljivača od propasti

Hrvatska energetska regulatorna agencija 18. veljače odredila je bitno veću cijenu zajamčene opskrbe plinom za kupce koji nisu u kategoriji kućanstva te je pokrenula natječaj za novog zajamčenog opskrbljivača. Tu ulogu trenutno obnaša Termoplin, a dosadašnji način izračuna cijene u zajamčenoj opskrbi tom opskrbljivaču ne jamči pozitivno poslovanje, već prije stečaj, jer je cijena plina u međuvremenu višestruko povećana. Zbog toga se i išlo na izmjene Metodologije kojom se određuje ta cijena. 

Prema odluci HERA-e trošak nabave plina za zajamčenu opskrbu za krajnje kupce koji nisu kućanstvo ubuduće će odražavati cijenu terminskih ugovora na referentnom spot tržištu („Title Transfer Facility“), koja se utvrđuje korištenjem aritmetičke sredine Bidi Offer cijena terminskih ugovora „TTFPrice Assessment Quarter +1“ za isporuku plina u idućem tromjesečju za koje se određuje cijena zajamčene opskrbe, objavljenih u pojedinom danu tijekom prva dva mjeseca tekućeg tromjesečja. U ovom slučaju cijena plina u zajamčenoj opskrbi će od 1.-31. ožujka za kupce koji nisu kućanstva iznositi 0,6390 kn/kWh, što je 450% više nego do sada.

Privremeni karakter usluge

Zajamčena opskrba plinom usluga koja ima privremeni karakter pa se zadržava princip korekcije cijene zajamčene opskrbe za krajnjeg kupca koji nije kućanstvo s protekom vremena korištenja zajamčene opskrbe plinom. Prvih mjesec dana od dana početka pružanja zajamčene opskrbe trošak nabave plina krajnjem kupcu uvećava se za 10%, daljnja dva mjeseca za 20%, te po isteku tri mjeseca od dana početka pružanja zajamčene opskrbe za 30%. Ovom odredbom potiče se se krajnje kupce koji nisu kućanstvo da na tržištu ugovore za sebe povoljniju cijenu opskrbe plinom, a izvan usluge zajamčene opskrbe. 

Trošak opskrbe plinom za zajamčenu opskrbu kućanstava je prosjek iznosa troška opskrbe plinom određenih za sva distribucijska područja u iznosu od 0,0593 kn/kWh u istom periodu, odlučila je također Agencija. 

HERA je raspisala i natječaj za novog zajamčenog opskrbljivača za kupce na distribucijskom sustavu koji bi bio izabran sve do 30. rujna 2024. Spekulira se da će tu ulogu preuzeti HEP Plin.

TAGOVI