Krenula gradnja plinske interkonekcije između Srbije i Bugarske

Autor: B.O. Objavljeno: 03.02.2022. 🕜 11:18 Lokacija: Dimitrovgrad (Srbija)

Nove mogućnosti opskrbe plinom iz drugih pravaca

"Plinska interkonekcija između Srbije i Bugarske predstavlja stabilnost u opskrbi plinom te istovremeno omogućava diverzifikaciju pravaca i opskrbljivača, što je ključno za dugoročnu sigurnost", izjavila je ovaj tjedan potpredsjednica Vlade Srbije i tamošnja ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović u Dimitrovgradu na obilježavanju početka gradnje plinskog interkonektora Niš-Dimitrovgrad. 

Ovaj interkonektor, rekla je, bitan je jer dobivamo mogućnost opskrbe plinom iz drugih pravaca i dobavljača, kao što su LNG terminal u Grčkoj, Južni plinski koridor i plinovodi TAP i TANAP, kojim se doprema plin iz kaspijskog područja, a u perspektivi i plinovodom EastMed, tj. preko Cipra i Izraela. K tomu, dodala je kako je važno da Srbija, kao u prometu, postane nezaobilazni koridor i u energetici te se poveže sa svim državama u okruženju. 

"Energetska infrastruktura, poput prometne, neophodna je za održivi gospodarski rast u budućnosti, posebice u svijetlu energetske krize koja je pogodila Europu i svijet, a izgradnja novih energetskih kapaciteta i povezivanje osigurat će energetsku sigurnost Srbije i država u okruženju", rekla je, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

plinarski forum

TAGOVI